Szijjártó Péter: Folyamatosan növekvő migrációs nyomással kell számolni

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal z Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 22-én.
Vágólapra másolva!
Állandósuló és folyamatosan növekedő migrációs nyomással kell számolni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, és ez Közép-Európa számára is kockázati tényező. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletről jelentettek november közepéig. A miniszter beszámolt arról is, hogy Soros György és szervezetei az elmúlt időszakban is komoly lobbitevékenységet folytattak, hogy az Európai Bizottság egyik legfontosabb tárcáját, a bővítési portfóliót ne kaphassa meg a magyar jelölt, törekvéseik azonban eredménytelenek lettek.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az után nyilatkozott a sajtónak, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén megtartotta szokásos éves beszámolóját.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter elmondta,

A Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, és ez Közép-Európa számára is kockázati tényező.

Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletről jelentettek november közepéig,

ami 128 ezerrel több, mint a tavalyi egész éves adat.

Az illegális migráció elleni fellépéshez a hírszerző rendszer jó állapotban tartása elengedhetetlen - hangsúlyozta a miniszter.

Másik kiemelt területként a miniszter a beruházásokért folytatott versenyt nevezte. Úgy fogalmazott: Magyarországnak, "minden eddiginél öldöklőbb küzdelemben kell helytállnia", amikor a modern világgazdasági korszak új technológiáit meghonosító beruházásokért versenyez.

Szijjártó Péter kifejtette: a világpolitikában és a világgazdaságban is olyan változások történnek, amelyek következtében részben új világrend, részben új világgazdasági korszak jött létre. Ez teljesen új versenyt indított el az országok között.

Magyarországnak a nemzetgazdasági és a politikai stratégiai érdekek érvényesítéséért is egy korábban nem tapasztalt erősségű versenyben kell helytállnia - emelte ki.

Budapest, 2019. november 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2019. november 26-án. Mellette Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b). MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondta: a kormány patrióta politikát folytat, döntéseinek iránytűjét a nemzeti érdekek jelentik. Magyarország közepes méretű ország Közép-Európában, ahol a Nyugat és a Kelet "érdekszférája mindig összecsapott" - jegyezte meg, hozzátéve: ezért a jövőben is nagyon komoly keleti és nyugati irányú befolyásolási kísérletekre kell számítani.

A kormány feladata, hogy ne tévessze el az irányt és kizárólag a nemzeti érdekekre koncentráljon - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: ebben az eredményes hírszerző munka fontos szerepet játszik. Ezért is több technológiai fejlesztést hajtottak végre az elmúlt időszakban ezen a területen - közölte.

Kérdésre válaszolva a miniszter kitért arra is:

Törekvéseik azonban eredménytelennek bizonyultak, hiszen az Európai Parlament nagy többséggel szavazta meg a bizottság összetételét, melyben Várhelyi Olivér kapta a bővítési biztosi posztot - mondta.