Gulyás Gergely: Jelentősen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 28-án.
Vágólapra másolva!
Jelentősen és ugrásszerűen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A kormány előző napi ülésén áttekintette a migrációs helyzetet. Gulyás Gergely ismertette: 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből

2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen kísérlet pedig a múlt héten.

A miniszter azt mondta, hogy új technikával próbálnak a migránsok az ország területére bejutni:

két ponton is az államhatár alatti alagutat fedezett fel a rendőrség.

Az egyik egy 34 méteres alagút, Csongrád megyében, Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria település térségében. Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni - közölte.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, két helyen is alagutat fúrtak a migránsok az államhatár alatt Forrás: MTI/Soós Lajos

Megjegyezte: a vajdasági magyar közösség több tagja, politikai vezetők is azt jelezték, hogy a térségben

a bevándorlók száma aggasztó gyorsasággal nő.

Ezért is hangsúlyozzák, hogy a balkáni útvonalon ne induljanak el a bevándorlók, ebben az esetben a magyar-szerb határon, vagy az unió más külső határán kell őket megállítani.

Kérdésre kijelentette,

Magyarország továbbra sem tud elfogadni olyan javaslatot, amely kötelező betelepítési kvótát tartalmaz.

"Ha ez önkéntes, akkor nekünk nincs mit hozzátenni" - tette hozzá.