A Fenyő-gyilkosság 22. évfordulóján hallgatják meg Gyárfást és Portikot

P. T. emberölés bűntette előkészítő ülés, Portik Tamás, Fővárosi Törvényszék, 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Mindkét férfit felbujtóként vádolják a Fenyő-gyilkosság miatt, és napra pontosan a gyilkosság 22. évfordulóján tárgyalja a bíróság az ügyet. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség nyáron zárta le a nyomozást a Lakatos Csaba elleni gyilkossági kísérlet ügyében, ezután emelt vádat Portik Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség, felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt. Ahogy azt az Origo is megírta, szerdán tartották az előkészítő ülést.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kilencvenes évek egyik alvilági vezére, a most 52 éves Portik tagadta, hogy köze lenne a gyilkossági kísérlethez, vagy a Prisztás-gyilkossághoz.

Parancs a fogathajtó megölésére

A vádirat szerint Portik Tamás a kilencvenes évek közepétől egy olyan, mintegy 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Miután Portik Tamás megölette Prisztás Józsefet, az ügyben nyomozni kezdtek, amiben tanúként hallgatták ki egy ügetőn hajtóként dolgozó barátját is. Lakatos Csaba a kihallgatás után, a folyosón mondta el a rendőröknek, hogy a gyilkosság hátterében Portik Tamás állhat. A magát keresztapának gondoló bűnöző megtudta, hogy a fogathajtó "terhelő adatot közölt róla", elhatározta, hogy a besúgónak, „vamzernek" tartott férfit megöleti. Portik 1996 novemberének elején vette rá Tanyi Györgyöt, hogy végezzen Lakatossal. A megbízott, alvilágban élő bűnöző nem egyedül állt neki, öt társát, köztük a testvéreit is, bevonta a tervbe, amihez beszerzett egy golyós puskát is. Ezzel a fegyverrel támadt rá Lakatos Csaba fogathajtóra Tanyi György 1996-ban az ügetőn, a vád szerint Portik Tamás utasítására. A fegyvert a VIII. kerületben, a Fiumei úti temetőben rejtette el a támadás előtt, mivel a sírkert fala határos az ügetőpályával. Úgy tervezte, hogy átmászik a falon és egy épület tetejéről lő rá az áldozatra. Tanyi, akit ezért már 11 évre elítéltek, 1996. november 13-án este négyszer lőtt a pályán lévő férfira, akit 3 lövedék el is talált. Lakatos végül súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, de orvosi segítséggel túlélte Tanyi György támadását.

Portik február 11-én, a Fenyő- gyilkosság 22. évfordulóján ugyanúgy a vádlottak padján fog ülni, mint Gyárfás Tamás - írja a Ripost.

Mindkét férfit azzal vádolják, hogy felbujtóként részt vettek Fenyő János megölésében.

A meggyilkolt férfi korábban egy üzleti vitába keveredett Gyárfással, aki ezért a vád szerint először Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy ölje meg Fenyőt. A gyilkosságért fizetett is neki, de végül Tasnádi lelépett a pénzzel. Ekkor fordult Gyárfás Portikhoz, aki pedig egy szlovák bérgyilkoshoz.

1998. február 11-én Fenyő a Margit körút és a Margit utca között, egy piros lámpánál várakozott, amikor a mögötte ülő autóból kiszállt Josef Rohác, odament hozzá és egy gépfegyverből két sorozatot adott le a médiavállalkozóra.

Fenyő János a helyszínen meghalt, Rohac pedig elmenekült. Gyárfás csak 20 évvel később, 2018-ban került képbe, miután a bérgyilkost elítélték, és miután előkerült egy hangfelvétel, amelyen Portikkal a Fenyő-gyilkosságról beszélgetnek. Ezeket a felvételeket Portik készítette. Ő viszont eddig minden ügyben ártatlannak vallotta magát, és sosem beszélt a Gyárfás-ügyről.

- mondta el Portik egyik ügyvédje, Bólyai János.

De először Gyárfást hallgatják ki, aki három napot kért a bíróságtól, hogy vallomását előadhassa.

Az előkészítő ülésen kijelentette: ártatlan, és ezt be is tudja bizonyítani.

„Egyáltalán nem eltúlzott kérés ez a három nap: ő sok mindent tud, és most mindezt el is fogja mondani" – magyarázta Zamecsnik Péter, Gyárfás ügyvédje.

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (j) távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Amíg Gyárfás vallomást tesz, Portikot kivezetik a tárgyalóteremből, ugyanis nem hallhatja, mit mond a másik férfi.