A keresztény szolidaritás több annál, mint amit a baloldal hirdet

SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2019. november 14. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felszólal a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2019. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a keresztény politikus három értéket tart fontosnak: a perszonalitást, a szolidaritást és a szubszidiaritást.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő kereszténydemokrata helyettese, Semjén Zsolt A modern magyar katolikus politizálás arcképcsarnoka című könyv szerdai budapesti bemutatóján kiemelte: ezt a három értéket – ha eltérő mértékben is – a keresztény politikusoknak képviselniük kell.

Semjén Zsolt a Barankovics István Alapítvány rendezvényén kifejtette: a kereszténydemokrata politikusok "a legliberálisabb liberálisokkal" ellentétben az emberi méltóságot nem valamely ENSZ-határozatból vezetik le, hanem abból, hogy az ember a teremtő Isten képmására lett alkotva.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A keresztény szolidaritásról azt mondta: az több annál, amit bármely baloldali kollektivista elmélet hirdet, amely annyira túlhangsúlyozza a közösség jelentőségét, hogy az egyes ember már csak jelentéktelen csavar a gépezetben.

A szubszidiaritást úgy értelmezte, hogy amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy "magasabb közösség" nem veheti el tőle, így a gyermeknevelés feladatát az állam nem veheti el a családtól. Ha viszont egy gyermek árvává válik, az ország feladata lesz, hogy nevelését biztosítsa – említett egy példát.

Semjén Zsolt rámutatott:

az egyház társadalmi tanítása nem azonos egyetlen párt politikai programjával,

ugyanakkor a keresztény pártok politikai programja nem lehet független az egyház társadalmi tanításától. Az egyházaknak el kell ismerniük a politika jogos autonómiáját, ami nem lehet független az erkölcstől, a politikának pedig tiszteletben kell tartania az egyház szabadságát. E két pillér között valósulhat meg a keresztény politika.

Az egyház szilárdan áll, ennek tudatában közeledhetnek hozzá, vagy távolodhatnak tőle a politikai pártok.

A könyvben bemutatott katolikus politikusokról szólva azt mondta: valóban katolikusok és a valóban politikusok voltak, aki tudatosan vállalták a keresztény politika lehetőségeit és küldetését. Nem tévedtek el sem jobbra, sem balra, az egyház tanításának megfelelően keresték korukban a helyes és hiteles válaszokat a társadalmi kihívásokra.

A kötet a magyarországi kereszténydemokrácia több mint egy évszázados történetének néhány jelentősebb alakját mutatja be. Mészáros József, az alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a bemutatott portrék nem teljes körűek, de szándékaik szerint folytatják az arcképcsarnok összeállítását.