Már nem csak Gothár-ügy van, hanem Máté Gábor-ügy is

Máté Gábor díszlet FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész próba rendező SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2015. október 7. Máté Gábor rendező Borbély Szilárd Az olaszliszkai című drámájának fotóspróbáján a Katona József Színházban 2015. október 6-án este. A színdarabot október 8-án mutatják be. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Továbbra sem reagál az Origo kérdéseire a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor. Szerdán a 24 nevű propagandalapnak adott baráti hangulatú interjút, amelyben megdöbbentő cinizmussal beszélt Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről. Egyben viszont kiderült az is, hogy az igazgató egy éve tudott Gothár - legalább - egyik szexuális zaklatási ügyéről, mégsem tett azonban semmit. Sőt, az áldozatra tolta a felelősséget, mondván ő megbocsátott Gothárnak, és emiatt nem lehetett semmit sem csinálni. Sok mindent nem tudunk továbbra sem: pontosan hány áldozata van Gothár Péternek, meddig akarják őt menteni a barátai és a főnökei, mennyi jogdíjat kap Gothár a továbbra is műsoron lévő darabjaiért és meddig falaz neki a fővárosi vezetés (élen Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel). Az azonban most már biztos, hogy ez nem csak Gothár-ügy, hanem Máté Gábor- és Katona-ügy is. Két éve a MeToo-ügy legnagyobb harcosainak hazudták magukat, a szexuális zaklatások védelmezőinek, most pedig kiderült, minden tevékenységük arra irányult, hogy eltussolják a saját zaklatási ügyüket. 
Vágólapra másolva!

A súlyos szexuális zaklatási botrányba keveredett Gothár Péter darabjaitól a Katona József Színház nem hajlandó megválni, ezt eddig is tudtuk.

Gothár Péter Forrás: MTI/Kollányi Péter

Csak a Hóhérokat veszik le a műsorról, de ez a darab már amúgy is kifutott volna.

A színház honlapja alapján

a másik három, Gothár által rendezett előadása (Szürke galamb; Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler; Részegek) viszont marad: vagyis valójában egyetlen előadást sem töröltek, amire nem kényszerültek rá.

A Szürke galambot 5, a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojlert 4, a Részegeket pedig szintén 4 alkalommal tervezik bemutatni a közeljövőben.

A Katonától azt szerettük volna megtudni, hogy Gothár Péter a rendezésért mennyi jogdíjat kap a 3 darabra előadásonként?

Ahogy eddigi kérdéseinkre sem válaszoltak, erre sem érkezett válasz tegnap óta sem.

Az Origo úgy tudja, több mint 300 ezer forintot kaphat így Gothár jogdíjként havonta.

Magyarán arról van szó tehát, hogy a Katona továbbra is el akarja tartani Gothárt.

Megkérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert és Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest is, hogy lemondatják-e Máté Gábort igazgatói tisztségéről, választ azonban tőlük sem kaptunk.

Pedig Máté Gábor szerdai interjúja után, amelyet a baráti 24.hu-nak adott, ez már nem (csak) Gothár-, hanem Máté-ügy (is). Máté Gábor ugyanis példátlanul cinikus módon védte barátját, a neki egykor még lakást is biztosító Gothárt. Az áldozatra fogta, hogy miatta nem lehetett nyilvánosságra hozni a zaklatási ügyet, az ő személyiségi jogait védték, miközben a valóságban Gothár nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön a neve. Ezek után komoly kérdés, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat továbbra is eltűri-e a Katona élén Máté Gábort.

A gyurcsányista Gy. Németh Erzsébet első megkeresésünkkor, november 20-án sem volt hajlandó válaszolni az Origo kérdéseire, de a baráti hvg-nek adott akkor egy gyalázatos interjút.

Gy. Németh azt állította, hogy a Katona példaértékűen járt el az ügyben. Sokat mond a gyurcsányista főpolgármester-helyettes hozzáállásáról, hogy amikor telefonon beszélt Máté Gábor igazgatóval, nem nagyon firtatta a szexuális zaklató kilétét.

Arra a kérdésre, hogy hány áldozat van, egyenesen azt válaszolta: „... történt egy ilyen eset, de nem részleteztük a dolgot".

Vagyis szerinte nincs szükség belemenni olyan részletekbe, hogy hány sértett van, és ez szerinte kimeríti a tisztességes és átlátható eljárás fogalmát.

Máté Gábor Forrás: MTI/Zih Zsolt

Pedig most már Máté Gábor is elismeri, hogy szó sincs példaértékű eljárásról, ma már másként cselekedne, mondta, de lemondani nem hajlandó.

Máté zavaros magyarázkodásba kezdett azzal a titoktartási szerződéssel kapcsolatban is, amit - mint ahogy a Ripost kiderítette - a Katona vezetése íratott alá a színészekkel. Nagyjából azt állította, hogy most nem tiltották meg a nyilatkozatot, de valójában azért nem, mert a színészek szerződése értelmében amúgy is tilos nyilatkozni.

Az eset jogi értelmezése kapcsán az Origo korábban megkérdezte ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi igazgatóját.

Lomnici megkeresésünkre elmondta:

főszabályként a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján kötött szerződések titoktartási klauzulája bűncselekmény eltussolására nem használható.

A jogász kifejtette, hogy

Gothár Péter ügye, valamint Máté Gábor eljárása és semmittevése azért is különösen botrányos, mert a Katona a 2017-ben kirobbant Metoo-botrányok után azonnal az egész szexuális zaklatás elleni küzdelem élharcosának állította be magát, egy semmire nem kötelező chartát is kitaláltak, később egy előadást is készítettek erről, álönkritikus hangnemben.

Erről az eljárási protokollról elég hamar kiderült, hogy csak dísznek és a marketinganyagoknak volt jó.

Képmutatás, álszentség, semmi több.

Mostanra azt is tudjuk, hogy az eljárási rend nem csak egyszerűen nem működött, hanem szándékosan semmibe vették. A magyar színházi élet legnagyobb képmutatása, hazugsága bukott meg.

Az Átrium sem reagál a megkeresésünkre

Beszámoltunk róla, hogy a szintén balliberális, magát a megszűnés veszélyével, illetve a kormány pocskondiázásával reklámozó Átrium Színházban 2020. január 29-én tervezik bemutatni a Gothár Péter rendezte Vaknyugat című darabot.

Az Átriumnak pedig azt a kérdést tettük fel, hogy tekintettel a szexuális zaklatási botrányra, tervezik-e elhalasztani a bemutatót (egészen pontosan a 15 évvel ezelőtti rendezés felújításáról van szó), vagy levenni a műsorról Gothár Péter rendezését?

A darab főszereplője nem mellesleg Alföldi Róbert, aki 2013-ban a Nemzeti Színház igazgatójaként maga is hatalmas összeget fizetett Gothárnak. Egy tudhatóan csak néhány előadást megérő kamaraszínházi darabra kétszer annyi pénzt kapott, mint amennyi most, hat évvel később egy nagyszabású, zenés, nagyszínpadi műért jár.

Alföldi Róbert Forrás: Bielik István

Választ azonban nem kaptunk a liberális intézménytől.

A HírTV hasonló jellegű megkeresésére azonban írásban válaszolt az Átrium.

Azt írták, hogy

nem veszik le a darabot, mert a szexuális zaklatás nem a színházban történt - vagyis ezek szerint úgy tekintik, mintha meg sem történt volna.

Az Átrium Színházat az újonnan megválasztott ellenzéki II. kerületi önkormányzat támogatni akarja, ezért megkérdeztük az MSZP-s Őrsi Gergely polgármestert - aki korábban hisztérikusan állt ki a színház mellett -, hogy visszavonják-e a támogatást addig, amíg Gothár ott rendez.

Az MSZP-s politikus nem adott érdemi választ. Mindössze annyit mondott, hogy biztosan szó lesz a Gothár-ügyről is, amikor a színházzal a támogatásról egyeztetnek.

Ugyanakkor Gór Csaba, a Fidesz-KDNP frakciószövetség II. kerületi vezetője azt mondta az Origónak, hogy