Hardi Richárd misszionárius - reménysugár a látássérülteknek

Hardi Richárd
Vágólapra másolva!
Hardi Richárd misszionárius szemorvos korábban 2014-ben járt Magyarországon, amikor egy portrét is készítettünk a kongói dzsungel magyar hőséről. Most arról számolunk be, hogy hogyan halad azóta a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány vezetőjének missziója, akit Orbán Viktor miniszterelnök közel-keleti és afrikai egyházi főméltóságok társaságában fogadott a Karmelita kolostorban a II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvényen tartott előadása után.
Vágólapra másolva!

Dr. Hardi Richárd misszionárius szemorvos 1992-ben lépett be a francia alapítású Nyolc Boldogság Közösségbe, és ennek folytán már 20 éve él a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ma már összesen 8 millió ember tartozik a praxisába a hazánk területénél kétszer nagyobb Kasaï régióban, ahol mindösszesen kétszáz kilométernyi aszfaltozott út van, a többi földút.

Kintléte alatt két háborút is megélt a közép-afrikai országban.

A kezdeti években először a keletről nyugatra vonuló felszabadító hadak vonultak át rajtunk, másodszor pedig a a ruandai és ugandai hadsereg által támogatott lázadók csatáztak a kormányerőkkel.

Richárd testvér egy kongói páciensével. Forrás: Hardi Richárd

Az ország majdhogynem közepén fekvő Mbuji-Mayi városában 2006 óta építi, üzemelteti és fejleszti a szemklinikáját. A helyválasztás oka az volt, hogy így sokkal több emberen tudott segíteni, de rendelői munkája mellett rendszeresen járja a régió távoli, szegény vidékeit is, ugyanis mint egy korábbi, Magyar Időknek adott interjúban elmondta, tőlük 300-600 kilométerre megannyi falu létezik, ahol rengeteg beteg él. A kongói dzsungel magyar hőse hozzáfűzte, hogy olyan távolságból eljönni Mbuji-Mayiba egy világtalannak akkora erőfeszítés, mintha valaki Budapestről Párizsba gyalogolna. Nem csak a távolság tartja vissza őket. Félnek a bizonytalanságtól, a nagyvárosi banditizmustól.

Mbuji-Mayiban általában napi 80-120 beteg keresi fel Hardi Richárdot,

minden második műtős nap, ilyenkor átlagban húsz beteget operál. Ma már négy helyi orvossal van a segítségére, de a többi munkatársa is kongói. Az egyik legfontosabb célja, hogy olyan struktúra jöjjön létre, amely egyszer nélküle is működik majd.

A rendelő legújabb fejlesztéseit pedig a Hungary Helps Programon keresztül Magyarország Kormánya is támogatja. Idén tavasszal egyházi és

kormányzati delegáció látogatta meg Kongóban a misszionáriust, hogy egy új, modern műtőépület megépítéséről állapodjanak meg.

Az utazáson részt vett Böjte Csaba ferences, illetve Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, valamint Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és Azbej Tristan államtitkár is.

Richárd testvér pedig legutóbb a november 26-28 között tartó II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvényen szólalt fel, ami után Orbán Viktor miniszterelnök közel-keleti és afrikai egyházi főméltóságok társaságában fogadta a Karmelita kolostorban.

A konferencián tartott előadásán a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány vezetője elmondta, hogy 2019-ben a világban olyan betegek ezrei ücsörögnek a kunyhóik előtt, akiknek a látását egy 10 perces műtéttel vissza lehetne adni, de a műtét nélkül csak a halált várják. A Kongóban teljesített missziójáról elmondta, hogy céljuk szerint helyi munkaerőt használva minél magasabb szintű egészségügyi szolgáltatást akartak biztosítani.

Hardi Richárd testvér arról is beszélt, hogy a missziós tevékenysége alatt átélt háborúknak köszönhetően megtanulta megbecsülni a békét, és gyakran elképedve hallgatja "felelőtlen politikusok könnyelmű beszédét". Ezért a kongói szeretetszolgálat komoly szerepet vállalt a helyi politikai feszültség csökkentésében is, amikor az ellenzék és a kormány között vállalt mediátori szerepet. Végül hozzátette, hogy gyakran eszébe jut egy idős misszionáriustársa mondata, mely szerint törzsi viszályt kirobbantani nagyon könnyű, de ember legyen a talpán, aki utána békét teremt.