Kiderült: egy éve tudott Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről Máté Gábor, mégsem csinált semmit

Gothár Péter Máté Gábor Katona József színház zaklatás
Vágólapra másolva!
Döbbenetesen cinikus magyarázkodásba kezdett Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, miután nem sikerült eltussolniuk Gothár Péter szexuális zaklatási ügyét. Valójában azonban leleplezte magát: kiderült, hogy egy éve tudott arról, hogy Gothár szexuálisan zaklatott egy színésznőt a színházban. Mégsem indított azonnal fegyelmit Gothár ellen, annak ellenére sem, hogy 2017-ben a Katona József Színház a MeToo-kampány élharcosának kiáltotta ki magát, azt állította, hogy egy kiváló jelzőrendszert hoztak létre, amely megvédi a dolgozókat. A valóságban azonban Máté Gábor a szexuális zaklató Gothárnak falazott. Arra hivatkozik, hogy Gothár bocsánatot kért, a zaklatott színésznő pedig ezt elfogadta, de ahogy az korábban a sajtóban megjelent, ezt a megbocsátást a színház vezetése erőltette rá az áldozatra. Máté Gábor helyzete a lelepleződés után tarthatatlanná vált: kiderült ugyanis, hogy a színház elmúlt két éve teljes hazugságon alapult. A Katona egyébként továbbra is védi Gothárt: nem veszik le a darabjai többségét, amikért jelentős, többszázezres jogdíjat kap havonta. Ez nem véletlen, Máté Gábor említett döbbenetes interjújából kiderült: Gothárral a legjobb barátok, korábban Gothár még a lakását is odaadta Máténak. Ahogy az Átrium Színház sem veszi le Gothár rendezését. Megkérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert és Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármestert is, hogy lemondatják-e Máté Gábort, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.
Vágólapra másolva!

A súlyos szexuális zaklatási botrányba keveredett Gothár Péter darabjaitól a Katona József Színház nem hajlandó megválni. Bár a közösségi oldalukon azt tették közzé, hogy a Gothár rendezte Hóhérokat leveszik a műsorról, ez valójában egy meglehetősen képmutató dolog: a mostani ugyanis már a negyedik évad, amikor a Hóhérok menne, sokszor már nem is volt telt ház az előadásokon, vagyis

amúgy is le kellett volna venni.

Gothár Péter Fotó: MTI

A színház honlapja alapján a másik három, Gothár által rendezett előadása (Szürke galamb; Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler; Részegek) viszont marad: vagyis valójában egyetlen előadást sem töröltek, amire nem kényszerültek rá.

A Szürke galambot 5, a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojlert 4, a Részegeket pedig szintén 4 alkalommal tervezik bemutatni a közeljövőben.

Közben kiderült, hogy a szintén balliberális, magát a megszűnés veszélyével, illetve a kormány pocskondiázásával reklámozó Átrium Színházban 2020. január 29-én tervezik bemutatni a Gothár Péter rendezte Vaknyugat című darabot.

Az Origo természetesen megkereste mindkét színházat a Gothár-ügy kapcsán.

A Katonától azt szerettük volna megtudni, hogy Gothár Péter a rendezésért mennyi jogdíjat kap a 3 darabra előadásonként?

Ahogy eddigi kérdéseinkre sem válaszoltak, erre sem érkezett válasz eddig.

Az Origo úgy tudja,

több mint 300 ezer forintot kaphat így Gothár jogdíjként havonta.

Magyarán arról van szó tehát, hogy a Katona továbbra is el akarja tartani Gothárt.

Az Átriumnak pedig azt a kérdést tettük fel, hogy tekintettel a szexuális zaklatási botrányra, tervezik-e elhalasztani a bemutatót (egészen pontosan a 15 évvel ezelőtti rendezés felújításáról van szó) vagy levenni a műsorról Gothár Péter rendezését?

A darab főszereplője egyébként Alföldi Róbert.

Választ eddig tőlük sem kaptunk. A Hír TV-nek az Átrium azt írta: nem veszik le a darabot, mert a szexuális zaklatás nem a színházban történt - vagyis ezek szerint úgy tekintik, mintha meg sem történt volna.

Az Átrium Színházat az újonnan megválasztott ellenzéki II. kerületi önkormányzat támogatni akarja, ezért megkérdeztük Őrsi Gergely polgármestert - aki korábban hisztérikusan állt ki a színház mellett -, hogy visszavonják-e a támogatást addig, amíg Gothár ott rendez. Ha válaszol, frissítjük a cikket.

Frissítés: Nem sokkal este kilenc óra előtt Őrsi Gergely válaszolt e-mailünkre, de a kérdést megkerülte, így nem derült ki, támogatják-e az Átriumot akkor is, ha Gothár rendezése marad műsoron. A választ itt olvashatják.

Az Átrium Színház egyébként Alföldi Róbert köré épül, aki korábban is Gothár Péter egyik finanszírozója volt. Úgy tudjuk, hogy 2013-ban, Alföldi utolsó Nemzeti Színházbeli hónapjaiban, amikor nyilvánvaló volt, hogy alig lesz már idő játszani, a színház bemutatott egy Gothár rendezte Kleist-darabot, az Amphitryont, és

elképesztően magas összeget fizetett Alföldi Gothárnak a rendezésért. Annak ellenére, hogy csak a kamaraszínházban játszották, kétszer annyit kapott érte hat évvel ezelőtt, mint amennyibe ma egy nagyszabású, nagyszínpadi zenés darab kerül.

Az Amphitryon főszereplője egyébként maga Alföldi volt.

Még egy balliberális újságírónő is kérdőre vonja Gothárt és Mátét

A Máté Gábor vezette balliberális fellegvár, a Katona olyannyira rosszul kezelte a MeToo-botrányt, hogy ez felkeltette egy balliberális újságírónő figyelmét is, aki – az írása alapján– nagyon nem kedveli Gothár Pétert.

Máté Gábor Forrás: Vertigo Média

A Borkai-botrányra több jobboldali politikus reagált elítélően, mint ahány színházi ember elítélte Gothárt, és ez nagyon kínos – jegyzi meg a balliberális újságírónő a blogján (Nemgogol), akinek a megnyilvánulása alapján

már neki is sok, ahogy Máté Gábor és Ascher Tamás mindent bevet annak érdekében, hogy mentegesse Gothárt és eltussolja a Katonát (is) érintő súlyos szexuális zaklatási botrányt.

A baloldali újságírónő megjegyzi, hogy Magyarországon - ahogy más országokban is - bűncselekmény volt a lelki terror.

Azonban a Bárándy ügyvédklán harmadik generációs, akkor MSZP-s tagja, a korábbi igazságügyi miniszter fia, Bárándy Gergely és képviselőtársai beterjesztése után

kivették a testi és szexuális abúzusok előszobájaként számon tartott pszichikai terrort a magyar büntetőparagrafusok közül.

Bárándyék törvénymódosítása miatt a munkahelyi terror ellen nem sikerül ma hatékonyan fellépni Magyarországon, ez pedig a balliberális színházi világban hatványozottan igaz - írja.

Bárándy Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az újságírónő szerint

A baloldali szerző azt írja, megbízható forrásból tudja, hogy „a Gothárnak felrótt agresszív, a dolgozókat megalázó és terrorizáló viselkedése miatt – feltehetően ott szexuális visszaélésig nem mert elmenni, de a panaszok pontos részletei nem ismertek –

egy másik fővárosi színházban már testületi ülésen kérték az igazgatót, ne hívja többet oda Gothárt rendezni, és ezt az igazgató közölte is Gothárral".

Szerinte Gothár többek között ezért nem rendezhet más színházban, csak a Katonában, ahol tolerálják az ilyesfajta viselkedést.

Máté Gábor döbbenetes interjúja pedig bizonyítja, a továbbiakban is meg akarja védeni Gothárt.

A Színművészetin nem tudták eltussolni Gothár ügyét

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, ahogy azt megírtuk, levelet írt Máté Gábornak, és a Színművészeti Egyetem rektorhelyettesének, Upor Lászlónak, amiben tájékoztatást kért arról, hogyan kezelik a szexuális zaklatási ügyet. Upor válaszából kiderült, hogy az egyetem nem rúgta ki Gothár Pétert, de azt sem merte megtenni, hogy továbbra is hagyja, hogy minden ugyanúgy menjen, mint a botrány előtt. A Színművészetit ugyanaz a balliberális kör (Máté Gábor, Ascher Tamás, Gothár Péter) uralja, mint a Katona József Színházat.

Fekete Péter levele hatására azonban a vizsgálathoz kénytelenek beengedni minisztériumi szakembereket is. Eddig ők maguk akarták barátjukat és félig-meddig főnöküket vizsgálni - egy átlátszó álvizsgálattal. Ez most már nem fog menni.