Fiatalok tüntettek az atlétikai világbajnokság megrendezéséért a Városházánál

Demonstráció a Fővárosi Közgyűlés előtt, Városháza, 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Több tucat fiatal sportoló tüntet az atlétikai világbajnokság megrendezése mellett a budapesti Városháza előtt szerda reggel. Ma dönthet ugyanis a Fővárosi Közgyűlés arról, támogatja-e a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. Közben a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnokság kapcsán, azok ugyanis megegyeznek a korábbi döntésekkel. Ez azt jelenti, hogy a kerületek legitim döntése miatt a kormánynak már nincs szüksége a fővárosi közgyűlés támogatására.
Vágólapra másolva!

Cikkünk frissül:

Több tucat fiatal atléta demonstrál a budapesti városháza előtt a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése mellett. A fiatalok azért mentek a Városháza elé, mert az elmúlt hetekben kérdésessé vált a világbajnokság megrendezése. A Fővárosi Közgyűlés egyébként szerdán dönt arról, hogy támogatja-e a beruházást, ezzel azonban már elkéstek Karácsonyék, a csepeli és a ferencvárosi döntés miatt.

Fiatal atléták demonstráltak a Városháza előtt Fotó: Hirling Bálint - Origo

Gulyás Gergely: Elhárultak az akadályok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az, hogy a csepeli és a ferencvárosi képviselő-testület is támogatta a sporteseményre vonatkozó kormányzati elképzeléseket, azt jelzi,

hogy elhárultak az akadályok a megrendezés elől.

Ugyanakkor Gulyás Gergely hozzátette: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

– mondta a miniszter a múlt heti Kormányinfón.

Karácsony Gergely azzal kampányolt, hogy egyetlen stadiont sem enged megépíteni. A kispesti stadion ügyében ebből már visszavonult, az atlétikai világbajnokságra építendő stadion ügyében azonban húzta-halasztotta a döntést. A főpolgármester azt mondta, neki nem javaslatai, hanem feltételei vannak, ezekről szavaz ma a közgyűlés.

A kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait

Ma reggel kiderült az is, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány áttekintette a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatoknak a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére és az érintett csepeli és ferencvárosi városrészek fejlesztésére, az új szabadidő- és sportparkra és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekre vonatkozó, képviselő-testületi határozatokba foglalt javaslatait.

A kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztosnak a korábbi, Diákváros - Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztések tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját.
A kormány megállapította, hogy a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok valamennyi javaslata egybeesik a korábbi döntésekben megfogalmazott kormányzati szándékokkal, így a testület az önkormányzati javaslatokat elfogadta és támogatólag megerősítette.

A határozatban a kormány végül kötelezte minisztereit, hogy maradéktalanul hajtsák végre a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok javaslatait. Ezzel eldőlt a világbajnokság sorsa, a kormánynak már nincs szüksége a támogatásra.

Hajléktalanokkal akarják feltölteni az idősotthonokat Karácsonyék

Megkezdődött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése. Az első jelentős vita arról a napirendi pontról alakult ki, amiben a téli krízisellátással kapcsolatos intézkedésről szavaztak. A Fidesz-KDNP képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) szerint most is jogosultak az idősotthoni elhelyezésre azok, akiknek nincsen állandó lakcíme, így érthetetlen, hogy ők, miért nem állnak be abba a listába, amibe a többiek. Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) szerint nem lehet úgy tenni, mintha ezen a területen az elmúlt években nem történt semmi.

tette hozzá.

Súlyos jogvita lehet a fővárosi parkolási tervekből

Az egységes fővárosi parkolás kapcsán Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros nem hozhat kötelező szabályt, mert a kerületek üzemeltetnek, és nem a főváros.

tette hozzá. A főjegyző válaszában közölte, hogy nem a közszolgáltatás nyújtásról van szó a rendelettervezetben, hanem egy egységesítési elvről. Tóth József (MSZP) szembement Karácsony javaslatával és azt kezdeményezzte, hogy a parkolóórák közötti távolság ne 250, hanem 150 méter legyen. Karácsony a felvetett aggályokkal kapcsolatban azt közölte, hogy állnak a jogvita elé, a Fővárosi Közgyűlésnek lépnie kell. A főpolgármester azt is elmondta, hogy nem támogatja Tóth József módosító javaslatát. Láng Zsolt arról is beszélt, hogy bár egységes parkolással kampányolt a főpolgármester, de az asztalon lévő koncepcióból az derül ki, hogy a kerületek kezében maradnak a legfőbb döntési jogok.

Karácsony hiúsági kérdést csinál az atlétikai vb-ből

Az atlétikai világbajnokság kapcsán Karácsony azt mondta, a ferencvárosi önkormányzat által elfogadott határozat az első lépés. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) arról beszélt, az egész nemzet ügye a világbajnokság megrendezése.

tette hozzá. Láng Zsolt azt javasolta, hogy a főváros is tegyen 50 milliárdot a budapesti egészségügy fejlesztésére, a kormány 50 milliárd forintja mellé. Karácsony minderre azt mondta, hogy nem tudja támogatni az 50 milliárd forintos előterjesztést.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy örömmel veszi, hogy az atlétikai stadion megépítését támogatja. Csepel számára egy óriási fejlesztési lehetőséget biztosít a világbajnokság.

Baranyi Krisztina (Párbeszéd) bízik benne, hogy a Fővárosi Közgyűlés által elfogadandó határozat is hamarosan kormányhatározatként megjelenik.

A vitában Láng Zsolt Gy. Németh Erzsébet demagóg hozzászólásával kapcsolatban azt is mondta, hogy ne essünk abba a hibába, hogy a demokráciát addig értelmezzük, amíg nekünk tetszik. Úgy látja,

Az atlétikának lesz otthona az új komplexum

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy támogatja a főpolgármester előterjesztését. A vitát hallgatva nehéz eldönteni, hogy együttműködjenek-e, vagy pedig háborúzzanak a kormánnyal az ellenzéki képviselők – tette hozzá. Pokorni szerint az együttműködés és nem a háborúskodás irányába kellene menni.

Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) szerint atlétikai vb-t csak atlétikai stadionban lehet megrendezni. Nidermüller Péter (DK) szerint nincs szükség az atlétikai világbajnokságra Budapesten. Borbély Lénárd arra emlékeztetett, hogy Csepelen a DK szóban a beruházás mellé állt, amikor megismerték a részletes terveket.

tette hozzá.

Megszavazták Karácsony javaslatát

A Fővárosi Közgyűlés hosszas vita után úgy döntött, hogy egyhangúlag támogatja Karácsony Gergely öt pontját, amiről a kormánnyal tárgyalni fog. Korábban elutasították Láng Zsolt javaslatát, miszerint 50 milliárd forintot pluszban jutasson a Fővárosi Közgyűlés a budapesti egészségügynek.