Vágólapra másolva!
A Készenléti Rendőrséghez tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda július 1-jén küldte el a Fővárosi Főügyészségnek a Lakatos Csaba sérelmére elkövetett emberölési kísérlet felbujtójára vonatkozó nyomozás anyagát. Azt állították, bizonyítani tudják, hogy Portik Tamás adott utasítást a férfi meggyilkolására. A Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt augusztusban vádat emelt az egykor olajozásban is utazó bűnöző ellen. A per előkészítő ülését szerdán tartották a Fővárosi Törvényszéken. Portik Tamás nem ismerte el felelősségét az ügetői merényletben.
Vágólapra másolva!

Szigorú, többszintű biztonsági átvizsgálás után engedték be az újságírókat a kilencvenes évek egyik alvilági vezérének szerdai tárgyalására. Félórás késéssel, ma is kommandósok gyűrűjében lépett a terembe az 52 éves férfi, akinek ezúttal egy 23 évvel ezelőtti, gyilkossági kísérlet miatt kell a vádlottak padjára ülnie. A bírónő elmondta, hogy az ügyészi indítvány szerint, ha lemond a tárgyalás jogáról, 11 évet börtönbüntetést kap.

- mondta Portik Tamás mosolyogva, majd szót kapott. Azt mondta, hogy

már a Prisztás-gyilkosságban sem vett részt, így ezt sem követhette el, amivel ma áll a bíróság előtt.

Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken november 27-én, ezúttal a Lakatos Csaba elleni merénylet miatt állt a bíróság elé Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár a bírónő tájékoztatta róla, hogy nem kell vallomást tennie, hiszen ez egy előkészítő ülés, de a vádlott ragaszkodott hozzá. Azt állította, hogy Tanyi György vallomása hamis, vagyis a férfi hazudott, majd az érintettek vallomásaiból idézett abból a vastag papíroszlopból, amit magával hozott. Aztán arról beszélt, hogy Tanyi valóban gyilkos, de ő soha nem adott neki utasítást Lakatos Csaba likvidálásra, soha nem jött létre az a találkozó, amin erről egyeztettek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

- mondta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Arról is beszélt, hogy már csak azért sem ölette volna meg, ha róla beszél a rendőrség folyosóján a Prisztás-gyilkosság után, ami szerinte elképzelhetetlen, mert

Lakatos Csaba szavának sosem volt jelentősége.

A bírónő figyelmeztette, hogy az egyes vallomások értékelése nem az előkészítő ülésre tartozik, és a bíróság fogja eldönteni, hogy ki a hiteles tanú.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Portik Tamás ezután Ács Károly, Váradi Róbert, Baranyi László, Radnai László, Csákány Tibor, Ferencsik Attila, Drobilics Gábor és Bódor Ferenc vallomását kérte, hogy mellőzzék a tárgyaláson. Aztán hosszasan keresgélt a papírjai között, végül még Pap Csaba, Csüllög Zsigmond, Kelemen Györgyi, Takács Gábor, Jozef Rohác és Sándor István egykori főnyomozó, vagyis a Papa nevét említette.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Parancs a fogathajtó megölésére

A vádirat szerint Portik Tamás a kilencvenes évek közepétől egy olyan,

mintegy 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré,

amelyet ő irányított, és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait.

Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Miután Portik Tamás megölette Prisztás Józsefet, az ügyben nyomozni kezdtek, amiben tanúként hallgatták ki egy ügetőn hajtóként dolgozó barátját is. Lakatos Csaba a kihallgatás után, a folyosón mondta el a rendőröknek,

hogy a gyilkosság hátterében Portik Tamás állhat.

A magát keresztapának gondoló bűnöző megtudta, hogy a fogathajtó "terhelő adatot közölt róla",

elhatározta, hogy a besúgónak, „vamzernek" tartott férfit megöleti.

Portik 1996 novemberének elején vette rá Tanyi Györgyöt, hogy végezzen Lakatossal.

Lakatos Csaba interjút ad Forrás: nava.hu

A megbízott alvilágban élő bűnöző nem egyedül állt neki, öt társát, köztük a testvéreit is, bevonta a tervbe, amihez

beszerzett egy golyós puskát is.

Ezzel a fegyverrel támadt rá Lakatos Csaba fogathajtóra Tanyi György 1996-ben az ügetőn, a vád szerint Portik Tamás utasítására Forrás: Police.hu

A fegyvert a VIII. kerület, Fiumei úti temetőben rejtette el a támadás előtt, mivel a sírkert fala határos az ügetőpályával.

A gyilkossági kísérlet helyszíne a támadás után Forrás: Police.hu

Úgy tervezte, hogy átmászik a falon és egy épület tetejéről lő rá a kiszemelt áldozatra.

Tanyi, akit ezért már 11 évre elítéltek, 1996. november 13-án este négyszer lőtt a pályán lévő férfira, akit 3 lövedék el is talált. Lakatos végül súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, de orvosi segítséggel túlélte Tanyi György támadását.

Budapest, 1999. április 28. A rendőr leveszi a bilincset Tanyi György kezéről a tárgyalás megkezdése előtt, akit robbanószerrel való visszaélés, csalás, rablás és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

- írta a Fővárosi Főügyészség Origónak küldött közleményében, majd azt is hozzátették, hogy

Portik ellen felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Ebben az ügyben "a vádemelésnek nem volt eljárási akadálya, és nem merült fel perújítás indokoltsága, figyelemmel Legfelsőbb Bíróságnak az élet és a testi épség védelméről szóló 3/2013 Büntető Jogegységi Határozata II/6. pontjára, amely szerint a több emberen elkövetett emberölés csak azonos tetteshez kapcsolódva eredményez törvényi egységet a részes, így a felbujtó tekintetében is" - tették hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az előkészítő ülés 10 órakor befejeződött, a tárgyalás január 15-én folytatódik, amin várhatóan Portik Tamás részletes vallomást tesz.