Többé nem szabadulhat idő előtt Marian Cozma gyilkosa

Marian Cozma édesapja szerint súlyosabb büntetést érdemeltek volna az elkövetők
A photograph of Romanian handball player Marian Cozma is seen at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 8, 2009. The Romanian player was stabbed to death and two teammates seriously injured in an attack on February 7, at a Hungarian nightclub. According to local sources, the attack occurred when a group of around 30 hooligans accosted the players at the entrance to the night club and attacked Cozma, Croatian Ivan Pesic and Serbian player Zarko Sesum. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt tartóztatták le két hete a nevet váltó Sztojka Ivánt, aki kiszabadulása után sem tudott leállni a bűnőzéssel.
Vágólapra másolva!

A Cozma-ügy harmadrendű vádlottja jó magaviselete miatt tavaly júliusban hamarabb szabadulhatott a börtönből.

Feltételesen kapott erre lehetőséget, 4 és fél évvel azelőtt, ahogy letelt volna a 13 éves büntetése.

A bíró akkor kikötötte, hogy kizárólag pártfogó felügyelete mellett hagyhatja el a börtönt az enyingi bűnöző. Akkor mindent megígért a férfi a bírónak, aki ma már S. Istvánként éli az életét.

Marian Cozmát szíven szúrták 2009-ben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

"A pártfogó szemmel követi, hogy pártfogoltja milyen életet él, sikerült-e munkába állnia, erről pedig meghatározott időszakonként, általában havonta személyesen kell beszámolnia neki" - mondta a Borsnak az ügytől független jogi szakértő, dr. Halász Tamás, majd hozzátette, hogy

ha a feltételesen szabadult bűnöző megszei az előírt normákat, esetleg újabb eljárás indul ellene, visszaviszik a börtönbe,

ahol már nem csak a hátralévő éveket kell eltölteni, hanem újabb éveket is az eltélése esetén. Arról is beszélt, hogy ilyen visszaesőknek többé már nincs kedvezmény.

"A prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények esetében az elkövető általában nem él züllött életmódot, így külső szemmel nem könnyű azt észlelni. Sőt még az is elképzelhető, hogy éppen a pártfogó hívta fel a nyomozók figyelmét a korábbi elítélt kifogásolható életvitelére" – tette hozzá az ügyvéd.

Ahogy korábban megírtuk, Sztojkának nem ez volt első ilyen ügye. Petre Cozma, Marian édesapja már azon is felháborodott, hogy kiszabadult, de azon sem lepődött meg, hogy máris megy vissza a börtönbe.

– mondta a múlt héten a férfi.

A román kézilabdázót, az MKB Veszprém beállóját 2009. február 8-án hajnalban támadták meg a helyi Patrióta lokálban, ahonnan még ki tudott menekülni. A bár előtt viszont egy hatalmas erejű mozdulattal szíven szúrták, amibe azonnal belehalt.