Böjte Csaba: A romokon keresztül is visszajönnek az emberek, és újra otthont építenek

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes
Budapest, 2017. február 6. Az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díjával kitüntetett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az elismerés átadásán a II. kerületi Ökoházban 2017. február 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Második alkalommal rendezik meg a keresztényüldözésről szóló budapesti konferenciát, Budapesten, november 26-28 között. A Hungary Helps program munkatársainak részvételével rendezett konferencián Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Hungary Helps jószolgálati nagykövetét kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Hogyan látja a kereszténység helyzetét 2019-ben? Hogyan lehetne javítani a helyzeten ön szerint?

Abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy én Erdélyből származom, ahol nagyon súlyos keresztényüldözések voltak az elmúlt hetven év során. Az én édesapámat is először letartóztatták, majd a börtönből szabadulva lapáttal agyonverték a Duna csatornájánál. Így esett áldozatul az üldöztetéseknek.

Márton Áront, a helyi püspököt is halálra ítélték, amit később életfogytiglani szabadságvesztésre módosítottak. Majd ezek után megkérdezték, hogy miben bízik? Merthogy a vörös hadseregnek több mint ezer tankja volt, a Vatikánnak pedig egy sem. Erre

a püspök azt felelte, hogy az isteni gondviselésben bízik. Márton Áron nem tért le a szeretet útjáról.

Ezért a térségben neki több településen is szobrot állítottak, míg helyi nagyhatalmú uraknak – akik letértek a párbeszéd és a szeretet útjáról –, azoknak sehol sem állítottak emlékművet. Ezért bárhol, ahol szenvednek a keresztények, én azt mondom nekik, hogy bármennyire nehéz is, maradjanak meg a krisztusi tanításoknál, a szeretet útján.

Továbbá, ami a részünkről legfontosabb, hogy a kényelmes jólétünk ellenére se veszítsük el hitünket.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tudna mesélni arról, hogy Magyarország példamutatásán keresztül tapasztal-e pozitív elmozdulást ez ügyben? Mit jelent az afrikai, vagy a közel-keleti keresztényeknek a kormány segítsége?

A szíriai Homsz városát rommá lőtték a háborúk során, ennek a keresztény városnak 70 százalékát elpusztították. A magyar kormány ehhez nyújtott segítséget, hogy a keresztény családok újjáépíthessék e várost a felbecsülhetetlen károk után.
Én ott éltem meg azt a reménységet, hogy akár a romokon keresztül is visszajönnek az emberek, és újra otthont építenek. Szóval, ha mi kiállunk mellettük, imádkozunk értük és bíztatjuk őket, akkor újjá tud épülni az, amit a gyűlölet elpusztított. De példaként említhettem volna Aleppó városát is, ahol hasonlóan zajlottak le az események.

Ön szerint ez a konferencia elérheti a célját?

Mindenképp, az előbb említett példák mutatják, hogy minden egyes jó szándék fontos és eléri a célját. Aleppó kapcsán, mikor ott jártam, a helyi ferences rendi szerzetesek provinciálisa elmondta, hogy szeretne egy gyermekotthont alapítani. Én pedig a Hungary Helps nagyköveteként szeretnék újra eljutni oda, hogy segíthessek Aleppóban megnyitni a Szent Ferenc Alapítvány következő gyermekotthonát.

Szerintem ez a konferencia olyan, mint mikor egy tábortűznél ha az ágakat egymásra rakjuk, akkor biztos, hogy nagyobb lesz a láng, mintha külön-külön próbálnánk őket meggyújtani.