Kovács Zoltán: A kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai

KOVÁCS Zoltán
Budapest, 2019. november 25. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak III. kerületi emlékművénél 2019. november 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, a kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai. Kovács Zoltán a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott beszédet hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán a szovjet megszállás áldozatainak III. kerületi emlékművénél tartott eseményen azt mondta:

Szerinte emlékezés nélkül nem lehet büszke, integráns, a maga hagyományaihoz ragaszkodó és azokhoz magát következetesen tartó közösségeket építeni.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak III. kerületi emlékművénél 2019. november 25-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az életének 99. évében, hétfő hajnalban Budapesten meghalt Horváth János volt fideszes országgyűlési képviselőről, "a nácizmus és a kommunizmus elleni küzdelem ikonikus alakjáról" többször is megemlékezve az államtitkár azt mondta, hogy a legnagyobb mulasztás, amit egy ember, egy nemzet saját magával szemben elkövethet az az emlékezés elmulasztása.

- mondta.

Kovács Zoltán azt is elmondta, hogy 1953-ban ezen a napon 1500-an térhettek haza a kényszermunkából, politikai száműzetésből. Az államtitkár a jelenre térve arra figyelmeztetett, hogy a kommunizmusnak megágyazó alapideológia sok helyen a magát nyugatinak és felvilágosultnak tartó világban reneszánszát éli.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke koszorúz a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak III. kerületi emlékművénél 2019. november 25-én. A háttérben Kovács Zoltán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Példaként említette, hogy az Európai Bizottság leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker Karl Marx-szobrot avatott tavaly májusban Németországban. Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke azt mondta, hogy "az idők végezetéig kötelességünk emlékezni és emlékeztetni.