Hat év után megtalálhatják Erőss Zsolt holttestét

Erőss Zsolt
Erőss Zsolt feleségével, Hildával a Makalu expedíción Katmanduban, 2008 tavaszán
Vágólapra másolva!
Erőss Zsolt, aki a legismertebb magyar hegymászó volt, hat évvel ezelőtt halt meg a Himaláján negyvenöt évesen. Egy kínai expedíció most azért is indult a hegyre, hogy az ott meghalt sportemberek holttesteit lehozzák. 
Vágólapra másolva!

A kínai csapat eddig tizenhat ember földi maradványait találta meg, lehozatalukkal kapcsolatban már felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal. A Blikk információi szerint magyar egyelőre nincs a megtalált áldozatok között.

- mondta a lapnak Szlankó Zoltán hegymászóoktató, hozzátéve, hogy

A kínai expedíció sincs biztonságban, hiszen ha ásni kezdenek a hóban, hogy megtalálják a testeket, akár önmagukat is veszélybe sodorhatják. Így elsősorban azokat a testeket hozzák majd le, amikre a felszínen bukkannak rá.

Erőss Zsolt első magyarként 2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everestet. Hat éve, május 20-án társával, a huszonhét éves Kiss Péterrel elérte a Kancsendzönga csúcsát, de ereszkedés közben eltűntek.

Kiss Péter holttestét másnap reggel látták, Erőss Zsoltét pedig egy évvel később, 8100 méter magasságban egy rámpán fedezték fel

- emlékeztet a lap.

Erőss Zsolt feleségével, Hildával a Makalu expedíción Katmanduban, 2008 tavaszán Forrás: Sterczer Hilda

Tavaly meghalt édesanyja korábban azt nyilatkozta,

ő azt szeretné, ha fia örökre a hegyen nyugodhatna,

ám ha Zsolt holtteste továbbra is a rámpán hever, a kínaiak nagy valószínűséggel megtalálhatják.

Várkonyi László felesége, Beáta is mászó volt, de már nem megy magas hegyre. Elmesélte, hogy 2010. április 26-án a férje épp az alaptáborba ereszkedett, amikor fölötte levált egy ház méretű, 30 méteres jégtömb.

Beáta hozzátette, hogy ha azzal keresnék meg, hogy megkerült és hazahoznák, nem egyezne bele. Úgy gondolja, hogy férje ott van jó helyen.