Érvénytelen lehet a Katona József Színház saját színészeire kényszerített titoktartási nyilatkozata

Gothár Péter
Gothár Péter
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, kedden robbant ki a hazai balliberális kulturális elit legújabb szexuális zaklatási botránya, Gothár Péter rendező körül és a legfontosabb kérdésekre azóta sem kaptunk választ. A Katona József Színház és a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza mindent megtesz, hogy megmentse Gothár Pétert és ezzel az egykori kaposvári, jelenlegi katonás-színművészetis színházi világot. Minden fontos információt megpróbálnak eltitkolni, de közben hibák sorozatát követik el, így sorra lelepleződnek. Legutoljára a Színművészeti Egyetem vezetése. Az Origónak írt válaszukból kiderült, valójában semmilyen érdemi vizsgálat nem is zajlik Gothár ellen. Eszük ágában sincs megszabadulni a Katonából kénytelen-kelletlen kirúgott, nagyhatalmú, egykor SZDSZ-képviselőjelölt rendezőtől. Korábban arról is írtunk, a Ripost alapján, hogy a Katona József Színház titoktartási szerződést íratott alá a dolgozóikkal, hogy házon belül tartsák a botrány részleteit. Mint ismert: a Katona József Színházat igazgató Máté Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az egyik legbefolyásosabb vezető, ahogy mindkét helyen (eddig) Gothár Péter is. Abban az esetben, ha valóban bebizonyosodik, hogy szexuális bűncselekmény valósult meg a színházban, egy ilyen megállapodás komoly jogi aggályokat vet fel, amelynek részleteiről kérdeztük ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi igazgatóját.
Vágólapra másolva!

A jogász az eset kapcsán kifejtette, hogy

- mondta el az alkotmányjogász.

Lomnici Zoltán kifejtette, hogy a munkaszerződésbe foglalt titoktartási klauzulák általában olyan üzleti titkok, technológiák titokban tartása miatt szükségesek, amelyeknek kitudódása versenyhátrányhoz juttatná az adott céget, a konkurenciát pedig versenyelőnyhöz.

Gothár Péter Forrás: MTI

A Katona József Színház esetében erről szó sem volt.

A jogász elmondta, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a Katona József Színházban valóban szexuális bűncselekmény valósult meg, akkor a dolgozókkal aláíratott ilyen titoktartási nyilatkozat érvénytelen lehet,

hiszen az jogszabályba ütközik, amelynek érvénytelenségére bárki, határidő nélkül hivatkozhat a bíróság előtt.

Máté Gábor Fotó: Szabó Gábor - Origo

De súlyosabb esetben akár bűncselekmény is megvalósulhat a munkáltató vonatkozásában egy ilyen nyilatkozat munkavállalókra kényszerítése a szakértő szerint.