Áldozatonként három hónappal megúszhatja a Viking kapitánya

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Jövő héten emel vádat az ügyészség a Hableány katasztrófájának ügyében, mely balesetben huszonnyolcan haltak meg. Az ügyben érintett ügyvédek szerint akát hét év börtönnel is megúszhatja a Viking hajó kapitánya, Jurij C., ami azt jelenti, hogy áldozatonként három hónap lenne a büntetés.
Vágólapra másolva!

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják Jurij C.-t, a Viking hajó kapitányát - írja a Ripost.

Rab Ferenc, a Fővárosi Ügyészség helyettes szóvívóje a Ripostnak azt nyilatkozta, hogy tartani fogják a korábban novemberre ígért határidőt, így jövő héten megtörténik a vádelemés.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya Forrás: MTI/Mónus Márton

A Ripost azt írja, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azt állapította meg, hogy május 29-én este

a Viking Sigyn luxushajón lévő összes modern navigációs és technikai berendezés ellenére a kapitány nem vette észre a vele egy irányba haladó Hableányt, ami vészhelyzet kialakulásához, majd ütközéshez vezetett.

Mindezek után elmulasztotta az azonnali és pontos bejelentést a balesetről, a NAVINFO-nak csak részinformációkat szolgáltatott. Továbbá, nem fordult közleménnyel a szárazföldi állomásokhoz, saját személyzetét sem riadóztatta, a környező hajókat nem tájékoztatta.

A katasztrófában huszonnyolcan haltak meg, heten élték túl a balesetet, de a túlélők szerint hétnél jóval többen bukkantak fel a víz alól az ütközés után, ám a zord időjárási körülmények és a rossz látási viszonyok között nem volt, aki a segítségükre siessen.

– mondta dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli.

- tette hozzá az ügyvéd.

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én Forrás: MTI/Mónus Márton

A Ripost több olyan példát is hoz a hét éves börtönbüntetés érzékeltetésére,

amely szerint teljesen egyértelmű, hogy óriási aránytalanság lenne ilyen csekély mértékű büntetés.

Ahogy dr. Gulyás Krisztián is elmondta, a büntetés mértékénél azt is figyelembe kell venni a társadalmi üzenet szempontjából, hogy mit lehet megtenni és mit nem.