Várhelyi Olivér: Fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát

NAGY Imre; VÁRHELYI Olivér
Budapest, 2019. november 22. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház, Nagy Imre-termében 2019. november 22-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bővítési biztosként az egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladata lesz Várhelyi Olivérnek, hogy lehetővé tegye, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatot tudjon kidolgozni, amely alapján még a jövő évben, a zágrábi csúcs előtt megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje az Országgyűlés európai ügyek bizottságának meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta: biztosként az egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladata lesz majd lehetővé tenni, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatot tudjon kidolgozni, amely alapján még a jövő évben, a zágrábi csúcs előtt megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával. Kihívásokkal telinek nevezte a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Várhelyi Olivér hangsúlyozta: mindvégig az volt a célja munkájában, hogy hozzátegyen Európához, erősítse az európai együttműködést.

"Minden erőfeszítésemmel ezen voltam, ezen is leszek" -

tette hozzá.

Meggyőződése szerint bővítés nélkül Európa szegényebb lesz, nem használja ki azokat a politikai és gazdasági lehetőségeket, amelyeket közvetlen környezet kínál. "Sőt önmaga járulhat ahhoz hozzá, hogy destabilizálódik saját közvetlen környezete" - tette hozzá.

Tehát mindenképpen szükség van a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának a dinamizálására -

mondta Várhelyi Olivér . Hozzátette: az lesz a feladata, hogy megerősítse ezt a folyamatot és megpróbálja egy olyan felzárkózási folyamattá teljesíteni, amely révén ezek az országok gyorsított gazdasági felzárkózással "a mindennapok Európájához sokkal közelebb kerülnek".

Szólt arról is, sokszor éri kritika ezeket az országokat azért, hogy külső befolyásnak túlzottan kitettek, ugyanakkor az a helyzet, hogy amíg Európa nem tesz többet erőteljesebb jelenlétéért ezekben az államokban, addig ez a helyzet nem változik meg. Példaként említette azt,

Várhelyi Olivér a szomszédságpolitikai területét érintve, a keleti partnerségről szólva arról beszélt, hogy kölcsönös érdek, hogy ez a régió gazdaságilag és politikailag közelebb kerüljön hozzánk. Ukrajna, Georgia, és Moldávia esetében a társulási megállapodás keretében még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van - mutatott rá.

Kiemelte: Ukrajna stabilitása és biztonsága első számú európai érdek, és mint ilyen mindenben védelmezi majd. Az EU-nak ki kell tartania Ukrajna mellett - szögezte le Várhelyi Olivér. A déli partnerségről szólva elmondta, hogy szerinte a területen egy új megközelítésre van szükség. Példaként említette

mondta a biztosjelölt.

Várhelyi Olivér hangsúlyozta: mindvégig az volt a célja munkájában, hogy hozzátegyen Európához, erősítse az európai együttműködést. "Minden erőfeszítésemmel ezen voltam, ezen is leszek" - tette hozzá.