Deutsch Tamás: Nagyon fontos, hogy Donald Tusk a néppárt elnöke

Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője, az MTK elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt tisztújításáról, a Fidesz szerepéről, de természetesen szóba került még az MTK és az atlétikai világbajnokság is.
Vágólapra másolva!

A politikus beszél az Európai Néppárt (EPP) tegnapi zágrábi üléséről, ahol Donald Tusk lengyel politikust, az Európai Tanács eddigi vezetőjét választották meg elnöknek, akit nagy többséggel szavaztak meg. AS Fidesz képviselői ezen a tanácskozáson nem vettek részt, hiszen korábban – mint az a képviselő elmondta, megállapodtak az EPP vezetésével, hogy a kormánypárt felfüggeszti az európai pártszövetségben a tagságát, hogy lehetőséget teremtsenek azon kérdések megvitatásához, amelyek oktalan vádaskodásokhoz vezettek. Ez a folyamat jelenleg is tart, az EPP három nagy tekintéllyel rendelkező politikust bízott meg áttekinteni a Fidesz kapcsán felmerülő kérdéseket.

Az eredeti tervek szerint ezzel a munkával október végén kellett volna végezniük, de az EPP kérésére a véleményüket majd csak a mostani kongresszus után adják elő a néppárti vezetésnek. Deutsch Tamás szerint ennek az is lehetett az oka, hogy az EPP vezetői nem akarták a zágrábi gyűlést a Fidesszel kapcsolatos témával megterhelni. A mostani jelek szerint a jövő év közepén dönt közösen az EPP és a Fidesz a jövőről. Visszatérve az új EPP elnökre, a politikus kiemelte, nagyon fontos, hogy Donald Tusk személyében először van a legerősebb európai pártnak közép-európai elnöke, hozzátette, amikor a térség államai csatlakoztak az EU-hoz, nem gondolták volna, hogy 15 évvel később még mindig nem lesz nagy része az európai közgondolkodásnak az a sajátos történelmi tapasztalatsorozat, érzékenység, ami a közép-európai térséget jellemzi. Az EPP elnökének személye segíthet abban, hogy ez a folyamat felerősödjön.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.