Bővítik Magyarország és Bosznia-Hercegovina védelmi együttműködését

BENKŐ Tibor
Budapest, 2019. november 22. Marina Pendes bosznia-hercegovinai védelmi miniszter és Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Hotel Hadikban 2019. november 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bővítik a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti védelmi együttműködést - jelentette be a két ország védelmi minisztere pénteken, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón Marina Pendes, Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere elmondta, 2006 óta működik náluk egységes honvédelmi tárca, amelynek létrejöttekor írták alá Magyarországgal az együttműködési megállapodást, aminek bővítéséről döntöttek most.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország tapasztalata - mivel tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak - nélkülözhetetlen számukra euroatlanti csatlakozási törekvéseikben.

Hozzátette: a regionális együttműködés azért is fontos, mert számos olyan kihívás van - például

az illegális migráció, az azzal járó nehézségek, valamint az illegális fegyverkereskedelem -,

amelyeket együtt kezelhetnek majd.

Marina Pendes bosznia-hercegovinai védelmi miniszter és Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Hotel Hadikban, november 22-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarország tapasztalataival segít egy olyan programot összeállítani, amellyel

támogathatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti csatlakozási törekvéseit.

Ebben a dokumentumban rögzítenék például, hogy mit tett Magyarország, a Magyar Honvédség, valamint a katonák, hogy sikeres lehetett a NATO-csatlakozás. A közös munka részleteit munkatársaik a jövő év elején dolgozzák ki - fűzte hozzá.

Jelezte, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek. Bosznia-Hercegovina - függetlenül attól, hogy nem európai uniós és nem is NATO-tagország - "példaértékűen vesz részt a békefenntartói feladatokban". Ezért elismerés és köszönet jár az ország védelmi miniszterének, minisztériumának és a katonáinak - mondta Benkő Tibor.

Kitért arra: Magyarország számára a Nyugat-Balkán békéje, biztonsága elődleges. Felidézte, hogy Magyarország már korábban is segített Bosznia-Hercegovinában a béke építésében; a mostari híd újjáépítésében is segítettek magyar katonák.