A kormány mindent megtesz azért, hogy erősítse a nemzetrészek közötti kapcsolatokat

Final test Student Teenage Girls Young Adult Teenager Writing Studying Intelligence Learning Caucasian Ethnicity Paper Education Serious Pensive People University Pen Exam Casual Clothing Desk Groupmate High School Serious student writing test at college
Serious student writing test at college
Vágólapra másolva!
Potápi Árpád János azt mondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy erősítse a nemzetrészek közötti kapcsolatokat, a nemzetpolitikát pedig elsősorban a fiatalokra lehet építeni. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a csütörtökön első ízben megrendezett Határtalanul! - Több mint turizmus címmel szervezett konferencián beszélt.
Vágólapra másolva!

„Száz évvel ezelőtt, az ország feldarabolásakor területének több mint kétharmadát elveszítette Magyarország, a nemzet egyharmada került a határokon túlra. Ezért minden magyar kormánynak foglalkoznia kell azzal, hogy a határokon belül és kívül élő magyarok kapcsolatai erősödjenek, megerősödjenek" – mondta Potápi Árpád János.

A Határtalanul! program keretében a 2019/2020-s tanévben

csaknem 101 ezer iskolás ismerheti meg a Kárpát-medencét, akik 450 ezer vendégéjszakát töltenek a határon túli területeken.

Az évente 6 milliárd forint keretű program valóban több, mint turizmus, hiszen amellett, hogy hozzájárul a magyar-magyar kapcsolatok építéséhez, a személyes kapcsolatok létrejöttéhez, jelentősen segíti - főleg a turizmus területén - a határon túli magyar gazdaságok életben tartását, növekedését is.

Potápi Árpád János Forrás: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár azt mondta, a 20. század sok szempontból vesztes évszázad volt a magyarság számára. Szeretnék elérni, hogy a 21. század előnyös legyen, és ha valaki külhoni, az versenyelőnyt jelentsen számára a Kárpát-medencében.

Rengeteg intézmény újult meg a magyar kormány támogatásával

A határon túl számos létesítmény megújult a magyar kormány támogatásával, ezek között említette többek között a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, a kassai Márai Sándor Emlékházat és a Zentai Gimnáziumot.

„Az oktatás áll a középpontban, a cél az, hogy minden magyar, valamint vegyes házasságban született gyereket, aki érdeklődik a magyar nyelv, a magyar kultúra iránt, magyar bölcsődébe, magyar óvodába írassanak. Az eddigi eredmény 700 felújított és 110 új intézmény, és számuk folyamatosan nő" - mondta.

A kormány több mint 50 magyar középiskola, kollégium, szórványkollégium fenntartható működését biztosítja, 8 külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézmény, kar számára nyújt támogatást.

A közép- és felsőoktatási rendszer teljesen átjárható a Kárpát-medencében.

Az identitás megerősítésére több program indult, ilyen például a Petőfi Sándor program és a Kőrösi Csoma Sándor program.

A közép- és felsőoktatási rendszer teljesen átjárható a Kárpát-medencében Forrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov/Shironosov

Potápi Árpád János azt is mondta, az identitás megőrzése, megerősítése szempontjából nagyon fontos a sport is. E területen óriásit léptek előre azért, hogy a Kárpát-medence a sport szempontjából is egységes képet mutasson. A lovas sportok tekintetében és a síoktatásban is szeretnének előrelépni, a tervek már elkészültek erre.

A magyar kormány sokat tesz a családokért is

Sokat tettek a családok megerősítéséért is, nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is, ahol 6600 babacsomagot osztottak ki.

– mondta az államtitkár.

A családok támogatásának másik területe a versenyképes Kárpát-medence megteremtése. Mivel a magyar vállalkozások 92,4 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, a vállalkozások támogatásával a magyar családokat is támogatja a kormány.

Potápi Árpád János elmondta, hogy a Határtalanul! programban idén rekordszámú - 2200, az előző évinél 30 százalékkal több - pályázat érkezett. A kirándulások időtartama 3,5-ről 4,5 napra nőtt.

A rengeteg jelentkezőre tekintettel a kormány 590 millió forinttal kiegészítette a pályázati keretet,

így minden érvényes pályázatot benyújtó hetedikes diákcsoport utazhat. A hetedikesek mellett egyre inkább a középiskolások felé fordulnak, hogy ismereteiket el tudják mélyíteni.

A családok támogatásának másik területe a versenyképes Kárpát-medence megteremtése Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Erdélyi Rudolf Zalán, a program lebonyolítását végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapot a Szülőföld Alap jogutódjaként 2010-ben hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy a külhoni finanszírozásokat egy elkülönített állami pénzalapban kezelje.

– mondta.

A program három pillére a hetedikesek és a középiskolások tanulmányi kirándulásainak, valamint a középiskolások közötti együttműködés támogatása.

Mint mondta, nagyon fontos volt, hogy a külhoni magyar diákok közötti kapcsolatot is erősítsék, ennek érdekében indult 300 millió forintos keretösszeggel egy új pályázati kiírás.

Azt is mondta, hogy igyekeznek a pályázati folyamatot egyszerűsíteni. Újdonság, hogy az elbírálásnál figyelembe vették a kirándulás hosszát és a távolságot, kisebb létszámú iskolák esetén két-három iskola közösen is szervezhet utazást, bővítették a kísérők körét, továbbá, a kirándulásokon túl vetélkedőkkel, szakmai konferenciákkal, tematikus túrára, valamint a Magyarság Háza szervezésében rendhagyó irodalom- és történelemórákkal várják az iskolásokat.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a program nagyon fontos a hazai turizmus szempontjából, de a turizmus nem cél, hanem eszköz ebben a programban a nemzeti összetartozás erősítésére. Szerinte az anyaországi magyaroknak hatalmas felelősségük van abban, hogy a határon túl élő nemzettársaikat támogassák saját kultúrájuk megtartásában, és a turizmus ennek nagyon fontos és hasznos eszköze.