Pénzhamisító banda kerül bíróság elé

Vágólapra másolva!
160.000 forintnak megfelelő hamis pénzt nyomtatott Dombegyházán egy bűnbanda, tavaly. 
Vágólapra másolva!

A bűnszövetség 28 éves irányítója 2018 novemberében találta ki és beszélte meg négy társával, hogy pénzt akar "gyártani", a nyomtatott pénzt pedig Romániában akarja eladni. A férfit társai a korábbi élettársa, egy barátja és egy nehéz anyagi helyzetük miatt befolyása alá került testvárpár volt. Mindegyikük támogatta a férfi ötletét. A bűnszövetség vezetője 2018. november 26-án eladott egy autót, a pénzből pedig vett egy nyomtatót és egyéb műszaki cikkeket a pénzhamisításhoz. A nyomtatót egy számítógép szereléssel foglalkozó dombegyházi férfi üzemelte be, és megmutatta a bandának, hogyan lehet 500 és 1.000 forintos címletű bankjegyeket nyomtatni.

Ezután hamisítottak 500, 1000 és 10000 forintos bankjegyeket.

Míg egyikük a nyomtatót kezelte, a másik a hamis bankjegyeket méretre vágta, további társuk testápolós kézzel „koszolta össze" azokat a valósághűbb hatásért, negyedik társuk pedig a minőséget ellenőrizte. 2018. november 26-án és 27-én 160.000 forintnak megfelelő hamis pénzt nyomtattak. Néhány nappal később a testvérpár magával vitte Battonyára, Mezőhegyesre, Pitvarosra és Dombegyházára, ahol különböző üzletekben vásároltatott velük 5 db hamis 500 forintos címletű és 6 db 1.000 forintos címletű bankjeggyel.

A legtöbb helyen sikerrel jártak, de három boltban észrevették az eladók, hogy nem valódi pénzzel fizettek, ezért azokat nem fogadták el.

De Romániában is fizettek hamis pénzzel, az azonban nem derült ki, hogy pontosan mennyi hamis bankjegyet hoztak így forgalomba.

A bűntársakat végül 2018. december 4-én vette őrizetbe a rendőrség. Az ügyészség pénzhamisítás miatt emelt vádat 6 emberrel szemben, akik közül öten a bűnszövetség tagjai voltak, míg a technikai hátteret biztosító férfi bűnsegéd volt.

Az ügyészség a bűnszövetség irányítójával és a szintén vezetői szerepet vállaló barátjával szemben letöltendő börtönbüntetést kért. Most letartóztatásban várják a tárgyalást.