Dugódíjat akarnak bevezetni Budapesten és a dízelautók kitiltásáról sem tettek le Karácsonyék

KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; TÜTTŐ Kata; KISS Ambrus; DOROSZ Dávid; KERPEL-FRONIUS Gábor
Budapest, 2019. november 5. Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné dr. Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Miközben Karácsony Gergely balliberális főpolgármester korábban visszakozott a dízelautók kitiltása ügyében, addig Dorosz Dávid, az egyik helyettese egy friss interjújában már kategorikusan beszélt erről a dologról. Dorosz azonban nemcsak a dízelautók kitiltásának ügyében mondott ellent a főnökének, hanem a dugódíj bevezetése kapcsán is. A főpolgármester-helyettes közölte, hogy a dugódíjat bevezetik, míg Karácsony a kampányban népszavazáshoz kötötte annak az életbeléptetését. Az elmúlt napok nyilatkozatai egyértelműen azt mutatják, teljes a káosz a városházán.
Vágólapra másolva!

Erről beszélt az RTL Híradónak adott interjújában a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes. Dorosz Dávid arra számít, hogy ezekkel az intézkedésekkel radikálisan javítani lehet a főváros levegőminőségén.

A dugódíjról már 2015-ben is voltak elképzelések, ez azonban a Demszky-féle városvezetés öröksége volt, így el is vetették. Mint ismert, a dugódíj bevezetése miatt sokáig azért volt elkötelezett a főváros, mert a 4-es metró megépítésének EU felé vállalt feltétele volt, amiről még Demszky Gábor idejében döntöttek.

Dorosz teljesen mást mond, mint Karácsony

Dorosz mostani bejelentése a dízelautókról éles ellentétben áll Karácsony Gergely főpolgármester múlt heti kijelentéseivel. A városvezető akkor azt mondta,

jelentette ki Karácsony Gergely az ATV híradójában.

Karácsony és helyettesei összevissza beszélnek a dízelautók kitiltásáról és a dugódíjról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony korábban egy interjúban lehetőségként beszélt a dízelautók kitiltásáról,

majd miután ellepték az internetes fórumokat a dühös hangvételű hozzászólások, visszavonulót fújt és finomított álláspontján.

Újabb óriási ellentmondás

Ami a behajtási díjat illeti, Karácsony stockholmi mintára csak tesztelést követően és népszavazástól függően vezetné be, ám programjában nem ír szennyezés alapú megkülönböztetésről,

sőt azt sem veszi figyelembe, hogy jelenleg törvény tiltja a dugódíjnak is nevezett teher bevezetését, aminek megváltoztatásához az Országgyűlés többségének akarata kell.

Ezzel szemben Dorosz mindezekről nem beszélt a mostani interjújában, hanem kategorikusan nyilatkozott a dugódíj bevezetéséről, és a Karácsony által korábban ígért népszavazást sem említette. Úgy látszik, teljes a káosz a városházán.