Máté Gábor menekül - kinyomja a telefont, ha Gothár Péter zaklatási botrányáról érdeklődünk

Vágólapra másolva!
Óriási ellentmondások vannak a Katona József Színház tegnapi, és a szexuális zaklatás tényét beismerő Gothár Péter rendező mai közleménye között, ezért Máté Gábor igazgatóhoz fordultunk kérdéseinkkel. Nem jártunk szerencsével, a színházi világ ismert és Gothárhoz hasonlóan a balliberális kulturális élet nagyhatalmú vezetője két alkalommal is kinyomta a telefont, amikor telefonon kerestük. Nem túlzás: menekül az Origo kérdései elől. Egyáltalán, a kérdések elől. Gothár leveléből úgy tűnik, hogy egy éve történt az eset, és a Katona azóta tudja. Ennyi ideig tartott a belső vizsgálat? Vagy egy éve nem csináltak semmit, és engedték, hogy Gothár Péter dolgozzon a színházban? Tettünk még egy próbát: a Katona sajtósának tettük fel emailben kérdéseinket.  
Vágólapra másolva!

Bár Gothár Péter szerdai közleményében beismerte, ő volt az, aki szexuálisan zaklatott egy színésznőt a Katona József Színházban, további nagyon komoly kérdések merülnek fel a botrány kapcsán. Mint ismert, a budapesti színház vezetősége tegnap váratlanul kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint egyik alkalmazottjuk

  • "több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival"; ami miatt
  • a színház vizsgálóbizottságot állított fel, és belső eljárás keretében külső szakértőkkel vizsgálta az ügyet.

Csakhogy ez nem igazán van összhangban Gothár mai közleményével, amelyben a rendező csupán egy ilyen esetről, és egy áldozatról írt. Nem tűnik továbbá túl életszerűnek, hogy a színháznak egy évre volt szüksége ahhoz, hogy az ügy(ek)et kivizsgálja. Lehet, hogy egy éve tudtak erről, és mégis hagyták, hogy ki-be mászkáljon a színházban egy szexuális zaklató? Mivel több ellentmondás is van a nyilatkozatok között, ezért Máté Gábortól, a Katona József Színház igazgatójától szerettünk volna útmutatást kérni,

csakhogy mindkét telefonhívásunkat kinyomta.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója Forrás: Wikipédia

Ezután a színház sajtósának címeztük kérdéseinket, amelyek a következők voltak:

  1. Mikor tudták meg, hogy Gothár Péter "erkölcsileg megengedhetetlen módon" közeledett egyik női munkatársához?
  2. Ha valóban úgy történt, ahogy Gothár Péter állítja, akkor miért tartott egy évig a belső vizsgálat lefolytatása?
  3. A színház vezetősége tegnapi közleményében arról írt, több hasonló esetre is sor került. Pontosan mikor került sor ezekre, mi történt, és kik voltak az áldozatok?

Amint megérkezik a válasz, cikkünket frissítjük. Egyelőre a színház a hallgatást választotta.

Néhány hete Máté Gábor a Pesti Műsor nevű havilapban azzal dicsekedett, hogy a Katona értékeit jól jellemző 2019/2020-es évadot sikerült összeállítania. Az évad mintegy csúcspontjaként, évadzáróként a Karnyónét tervezték bemutatni. Gothár Péter rendezésében.