Karácsony helyettese gyalázatos nyilatkozatot adott a Gothár-ügyről

GY. NÉMETH Erzsébet alakuló ülés személyiség foglalkozása közgyűlés politikus politikusnő SZEMÉLY Budapest, 2019. november 5.
Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés
Budapest, 2019. november 5. Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kedd óta nem válaszolt az Origo kérdéseire Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely Gyurcsány-párti humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettese a budapesti Katona József Színház szexuális zaklatási botrányával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy a főpolgármester-helyettesnek is ezt jelenti-e az átláthatóság, hogy a színház nem árulja el a zaklató nevét, és azt is szerettük volna megtudni, milyen következményei lesznek az ügynek, de egyik kérdésünkre sem kaptunk választ. Gy. Németh Erzsébet ugyan az Origónak nem, de a baráti propagandasajtónak válaszolt, igaz, még a baráti kérdésekbe is belezavarodott. Kiderült, hogy Gy. Németh hézagosan emlékszik arra, mit mondott neki az ügyről a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor, ami nem meglepő, mert a főpolgármester-helyettest még az sem érdekelte, ki az elkövető és mit tett, egyáltalán, milyen súlyú az ügy. De azért példaértékűnek tartja azt, amit a Katona tett.
Vágólapra másolva!

A HVG -nek adott felháborító interjút Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely Gyurcsány-párti humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettese Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében. Ahogy megírtuk, mi is elküldtük kérdéseinket a kulturális helyettesnek, ám ezekre mostanáig nem kaptunk választ. Nem is csoda, hiszen a főpolgármester-helyettes még a baráti kérdésekbe is belezavarodott.

A HVG többek között arról kérdezte Gy. Németh Erzsébetet, mit lép a főváros az ügyben.

"Egyetlen ilyen ügy is megengedhetetlen és elfogadhatatlan, a Katona József Színház példaértékűen kezelte ezt.

- tehát a kulturális helyettes szerint a Katona nagyszerűen járt el a szexuális zaklatási botrányban azzal, hogy megpróbálta eltitkolni a zaklató nevét. Az interjúból az is kiderült, hogy

Máté Gábor Gy. Némethnek sem mondta el, ki volt a zaklató és mit tett, de Gy. Némethet ez nem is nagyon érdekelte.

Gy. Németh Erzsébet nem volt túl kíváncsi a zaklatási ügy részleteire Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A lap visszakérdezett, akkor valóban csak egy sértettről van-e szó. Erre Gy. Németh Erzsébet csak annyit tudott mondani:

Tehát szerinte nincs szükség belemenni a részletekbe, hogy ki volt a zaklató, hány sértett van, és ez kimeríti a tisztességes és átlátható eljárás fogalmát.

Szerinte a színház feladata elárulni, ha mégis volt több áldozat, a Karácsony-féle vezetés nem megy utána ennek.

Ezek után még szürreálisabb kérdések és válaszok jöttek, melyből kiderült: Karácsony Gergely és stábja nem kezdeményez eljárást az ügyben, rendőrségi feljelentés sincs. Azt, hogy milyen súlyú ügyről van szó, a fővárost egyáltalán nem érdekli, Máté Gábor - a Katona József Színház igazgatója - nem mondta, a kulturális helyettes pedig nem kérdezte. Csak akkor tennének valamit, ha lenne rendőrségi feljelentés, de nincs, úgyhogy részükről az ügy lezárva. Erre utal az utolsó kérdésre adott válasz, melyben a lap az iránt érdeklődött, felveszik-e azokkal a színházakkal a kapcsolatot, ahol korábban Gothár Péter rendezett, vagy még éppen van futó darabja. A kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes erre csak annyit mondott: "Annál többről, amit eddig elmondtam, most nem akarok nyilatkozni."