Varga Judit: Magyarország nem ért egyet a jogállamiságról szóló kormányközi párbeszéd feladásával

VARGA Judit
Brüsszel, 2019. november 19. Varga Judit igazságügyi miniszter és Dobran Bozic szlovén külügyi államtitkár beszélget az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülésének kezdetén 2019. november 19-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vágólapra másolva!
Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően.
Vágólapra másolva!

Varga Judit igazságügyi miniszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddigi jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja.

Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát.

Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentést alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok – húzta alá a magyar miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Dobran Bozic szlovén külügyi államtitkár beszélget az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülésének kezdetén 2019. november 19-én Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint

a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket.

A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől új mechanizmust létrehozva helyette – jelentette ki.

"Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége" – emelte ki a miniszter.

Hozzátette,

az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal, és számon kérje rajtuk a jogállamiság helyzetét.

Minden egyéb új mechanizmus felesleges, és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat.

Varga Judit kiemelte: Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a fókuszt a valós jogi párbeszédről.
Ameddig az ellene folyó jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország nem tudja helyreállítani az elvesztett bizalmát bármilyen új kezdeményezésre – mondta a miniszter.