Vezető sportolókkal kerül szembe Karácsony Gergely

Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség és a főpolgármester is konstruktívnak értékelte a hétfői megbeszélést, amit a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán folytattak a felek. Bár korábban azt hangoztatta, hogy semmilyen stadionépítést nem fog engedni, Karácsony Gergely most mégis úgy nyilatkozott: a főváros kiszámítható partnere a magyar atlétika irányítóinak - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A 2023-as atlétikai világbajnokságról egyeztetett tegnap Karácsony Gergely főpolgármester és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). A találkozót pozitívnak és előremutatónak értékelte a sportszövetség, ami meglepő, hiszen

a városvezető nemrég még elutasító volt a világversenyhez kapcsolódó fejlesztésekkel szemben.

Mint ismert, Karácsony korábban stadionstopot hirdetett, és kijelentette, hogy semmilyen sportberuházást nem fog támogatni Budapesten, igaz, az MSZP-s vezetésű Kispest stadionjának megépítésére azért igent mondott. A MASZ azt közölte az egyeztetés után: teljes egyetértés volt a felek között abban, hogy a magyar atlétáknak is mérföldkő a 2023-as világbajnokság, ami óriási lendületet ad a versenyzőknek, a sportágnak, a magyar atlétika pedig hosszú távon profitálhat belőle.

Karácsony álláspontja az atlétikai vb kapcsán is változik Forrás: MTI

A szövetség szerint a magyar atléták jelenleg otthontalanok, mert az országban egyetlen edzőközpont sincs, ahol nemzetközi szintű felkészülés mellett versenyeket is lehetne rendezni.

A vb után pedig nemcsak az élsportolók, hanem az amatőrök is használhatják a 15 ezer fősre zsugorított Atlétikai Központot.

– Ha visszamondjuk a világbajnokságot, akkor akár több tíz milliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie, illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk – mutattak rá.

Kiszámíthatóságról beszélt Karácsony

Karácsony Gergely Facebook-oldalán számolt be a találkozóról, kiemelve, hogy az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. „Mi azt mondjuk, hogy semmit rólunk nélkülünk. Ezt mondjuk a 2023-as vb-projekt kapcsán is: ezért hallgattuk meg a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőinek érveit. Ma konstruktív párbeszédet folytattunk a sportág és a projekt irányítóival, Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal" – fogalmazott. Azt írta: minden nagyobb beruházásnál három szempontot tartanak szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. „Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is" – húzta alá.

Komoly sportolók a vb mellett

Ismert, Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, ám az új városvezetés elutasító hozzáállása bizonytalan helyzetet teremtett.

A világbajnokság támogatásáért komoly kampány indult, elsőként Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó indított közösségi akciót, amelyhez már tízezernél is többen csatlakoztak, köztük olyan klasszis sportolók, mint Hosszú Katinka és Gyurta Dániel.

A világverseny rendezése mellett a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága és elnöksége, továbbá a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége is kiállt.

Összevissza beszél Karácsony

Karácsony álláspontja nemcsak az atlétikai világbajnokság kapcsán változik óráról órára. Legutóbb a dízelautók kitiltása kapcsán beszélt összevissza. Egyszer arról beszélt, hogy ki fogja tiltani az összes dízelautót a fővárosból, később már hazugságnak nevezte azt, hogy arról beszélt, kitiltaná az összes dízelt, majd még egyet csavart az addigiakon és egy harmadik verzióval állt elő.

Karácsony Gergely több kérdésben is összevissza beszél Forrás: MTI/Kovács Tamás

Karácsony egyébként pár nappal főpolgármesterré választása után az egyik legfontosabb kampányfelületének, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, nem szeretné átnevezni, de nem örül annak, hogy van Wass Albert tér Budapesten, hiszen az írót nácinak tartja.

Óriási felháborodás lett a kijelentéséből, több civil szervezet tiltakozott a minősítgetés ellen.

Mint ismert, Wass az egyik legfontosabb XX. századi erdélyi író-költő, akinek a nevéhez olyan remekművek kötődnek, mint a Funtinelli boszorkány, vagy éppen a Kard és kasza. Ráadásul az amerikai emigrációban élő Wass Albertet csak a román kommunista diktatúra nevezte nácinak, az Egyesült Államok kormányzati szervei többször is tisztázták őt. A tiltakozást látva a Párbeszéd társelnöke egy héttel később már visszakozott, és bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott.

Karácsony egyik legfontosabb kampányígérete az Európában is elismert Liget Budapest-terv leállítása volt, azonban a választások után a balliberális propagandamédia segítségével megpróbál visszalépni ebből.

A választás előtt keménykedni akaró Karácsony nagyot fordult október 13-a után:

jelenleg ott tart, hogy a fejlesztés kapcsán a Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza megépítését nem támogatja, a Néprajzi Múzeummal és a Zene Házával viszont már nincs gondja.