A NÖRI az emlékezetkultúra átalakításáért

Vágólapra másolva!
Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézet eddig tevékenységéről, de szóba került még a világörökségi cím elnyeréséért folytatott küzdelem is.
Vágólapra másolva!

A múlt hét péntekén a Parlamentben tartottak egy konferenciát a NÖRI fennállásának 20. évfordulójáróról, hiszen húsz évvel ezelőtt fogadták el a temetőkről szóló törvényt, amelynek értelmében a NÖRI megkezdte működését, felváltva a Nemzeti Kegyeleti Bizottságot (NKB). A főigazgató szerint ez egy sikertörténet, aminek az egyik záloga éppen az állandóság, ami a személyek szintjén is megtapasztalható, hiszen például Radnainé dr. Fogarasi Katalin is már korábban is ezen a területen dolgozott, mint az NKB titkára. Mint megjegyezte, már ekkor is kész koncepcióval rendelkezett, mindenképpen szeretett volna tabukat ledönteni, elérni azt, hogy az emberek ne csak egy évben egyszer járjanak a temetőbe, hanem akár többször is, akár egy kulturális élményt szerezve, vagy a nagyjaink emlékének adózva. Véleménye szerint ezt az elmúlt húsz évben sikerült is elérni.

Persze vannak még feladatok, hiszen a főigazgatónak továbbra is célja, hogy a Salgótarján utcai zsidó temetőt, amelyik a Fiumei Nemzeti Sírkert szomszédságában van a világörökségi listára feltegye. Hozzátette, ezt az álmát nem adja fel, bár azzal tisztában kell lenni, ez egy nem egy rövid folyamat. Sokat dolgoznak a NÖRI munkatársai azért, hogy végül ez sikerüljön, például folyamatosan hozzák rendbe a temetőt, nemzetközi szakkonferenciákon mutatják be, Radnainé dr. Fogarasi Katalin megjegyezte, továbbra is türelmet kér, de megismételte, ezt az álmát sem adja fel.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.