Azbej Tristan kinevezte a Hungary Helps jószolgálati nagyköveteit

Azbej Tristan, Emberi Erőforrások Minisztériuma, üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár
Budapest, 2017. október 13. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Hungary Helps Program jószolgálati nagykövetének nevezte ki Azbej Tristan Hölvényi György európai parlamenti képviselőt, Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest. Az államtitkár erről a nagykövetekkel közösen tartott sajtóreggelin számolt be hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, a két és fél éve működő Hungary Helps Program keretében Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, Nigériában, Kongóban és Etiópiában

közel 70 ezer ember megmaradását, illetve hazatérését segítették.

„A most kinevezett jószolgálati nagykövetek több éve részt vesznek ebben a munkában, a kormány most az kéri tőlük, hogy képviseljék az üldözött keresztények ügyét a nagyvilágban, igyekezzenek támogatókat szerezni és olyan partnereket találni, akikkel együtt tudjuk korunknak ezt a legnagyobb és egyben legelhallgatottabb válságát enyhíteni" - mondta Azbej Tristan.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár Forrás: MTI/Kovács Attila

A Hungary Helps-ről azt mondta, a program Magyarország nemzetközi segítségnyújtási tevékenységét foglalja össze, a magyar emberek szolidaritásának megvalósulása. Sok szempontból hasonló más nemzetek humanitárius programjaihoz, de vannak magyar sajátosságai is.

Az egyik ilyen, hogy kifejezetten az üldözött keresztények megsegítésére összpontosít, a másik, hogy helyben segít ahelyett, hogy a migrációt támogatná.

Sajgó Szabolcs azt mondta, szíriai, iraki látogatásaik során azt tapasztalták, azoknak, akik úgy érzik, a világ magukra hagyta őket, az adományok mellett az is sokat jelent, hogy a világ másik részén együtt éreznek velük.

Hölvényi György szerint az üldözött keresztényeknek nyújtott segítség "hidat képez" a népek és vallások között, hiszen

a magyar kormány által támogatott, keresztény alapítású, illetve fenntartású kórházakban, iskolákban nemcsak keresztényeket, hanem muszlimokat is gyógyítanak, tanítanak.

Böjte Csaba elmondta, a kilencvenes évek Romániájában több mint 150 ezer állami gondozott gyerek volt. Amikor "gyengesége ellenére" felvállalta ezeknek a gyerekeknek az ügyét, az a meggyőződés vezette, hogy az árva gyerekek nem a társadalom problémája, hanem az erőforrása. „Ugyanígy meg vagyok győződve arról, hogy a világ leszakadt része nem teher, hanem ajándék, lehetőség és össze kell fognunk értük" – mondta.