A momentumos Soproni Tamás jól fizető pozícióba mentheti a büntetőügybe keveredett jobbikost

Vágólapra másolva!
Miután büntetőügye miatt elesett az alpolgármesteri tisztségtől, a jobbikos Juhász Szabolcsot a jól fizető terézvárosi vagyonkezelőnél helyezheti el a Soproni Tamás-féle városvezetés – értesült az Origó. Információink szerint az sem kizárt, hogy Juhászból később alpolgármester lesz, feltéve, ha a büntetőeljárában nem születik elmarasztaló ítélet. A momentumos polgármester - ahogy mondani szokták - elment a falig. 
Vágólapra másolva!

Pár nappal a VI. kerületi képviselő-testület alakuló ülése előtt úgy nézett ki, az előző öt évben erzsébetvárosi képviselőként tevékenykedő Juhász lesz a momentumos polgármester egyik helyettese. Végül nem így lett, hiszen a november elején megtartott ülésen kiderült, büntetőeljárás folyik a jobbikos politikus ellen, ami miatt a baloldali többségű testület elutasította a kinevezését. Így négy helyett "csak" három alpolgármester lesz a kerületben, ugyankkor ez könnyen változhat.

Soproni kifizetheti a Jobbikot

Juhász bukásával ugyanis Soproni Tamást, és az ellenzék egyéni képviselőjelötjeit a színfalak mögött támogató Jobbik fontos tisztség nélkül maradt a városrészben, ami szembemegy az átfogó budapesti ellenzéki megállapodással. Az antiszemita párt több más kerülethez hasonlóan itt is azt a taktikát választotta, hogy ugyan - pártlogók szintjén - nem állt be a balliberális polgármester és az egyéni képviselőjelöltek mögé az októberi választáson, de nem is indított saját jelölteket, ezzel segítve az ellenzéket. Úgy tudjuk,

a Jobbik nem marad komolyabb pozíció nélkül, Juhászt a jól fizető terézvárosi vagyonkezelőnél helyezheti el a Soproni Tamás-féle városvezetés.

Információnk szerint ezzel még nincs vége a történetnek: amennyiben a jobbikos politikust nem marasztalják el büntetőügyében, a kellemetlen kitérő ellenére a momentumos városvezető alpolgármestere lehet.

Juhásztól emailben megkérdeztük, igazak-e értesüléseink, miszerint bukását követően a helyi vagyonkezelőnél köthet ki, és Soproni jóvoltából később akár alpolgármester is lehet belőle. Cikkünk megjelenéséig nem reagált megkeresésünkre, amennyiben ez megtörténik, írásunkat frissítjük.

Juhász Szabolcs, a Jobbik korábbi erzsébetvárosi képviselője (b) és Soproni Tamás terézvárosi polgármester (j) Forrás: Facebook

Furcsa frigy

Több szempontból is furcsa, hogy Soproni a végsőkig kitarthat Juhász mellett, de leginkább azért, mert a jobbikos politkus egyértelműen pártjának radikális szárnyához tartozik. Nemrég még - gyáván célozgatva - antiszemita kijelentéseket is tett, többek között arról beszélt egy október 23-ai rendezvényen, hogy

a nagyobb sajtótermékek arra buzdítják a fiatalokat, költözzenek Izraelbe.

"Bármelyik népszerű újságot megvesszük, azt halljuk, ciki magyarnak lenni, ciki szeretni Magyarországot, inkább éljünk New York-ban, Brüsszelben vagy Tel-Avivban" fogalmazott az akkor még a VII. kerületben tevékenykedő politikus. Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű megnyilvánulása, pár évvel ezelőtt a Jobbik Ifjúsági Tagozatának képviselőjeként felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) tüntetésen, ahol a háttérhatalmakról értekezett.

Árulkodó, hogy az alakuló ülésen az a Szávay Istvánadott neki instrukciókat, aki azzal bukott ki a parlamentből, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen egy zsidó nő megverésével kérkedett.

Mint ismert, a Momentum megalakulásakor elzárkózott az antiszemitizmus legkisebb jelétől is, de az ellenzéki összefogásba belépve, feladta eredeti értékeit. Ezt jól mutatja, hogy a jászberényi polgármester-választáson a Hitlert, és Szálasit éltető, jobbikos Budai Lórántot támogatták.