Fidesz: Nem lehet a magyar országgyűlés stílusa az erőszak és a trágárság

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Kocsis Máté
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté azzal indokolta az országgyűlési törvény tervezett módosítását a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának vasárnapi adásában, hogy az eddigi fegyelmi szabályoknak nem volt visszatartó erejük, hiszen a rendbontó képviselők könnyedén kifizették a büntetéseket. "Nem lehet a magyar országgyűlés stílusa az erőszak és a trágárság" - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint az elmúlt egy évben, az országgyűlési választások óta az "ellenzék egyre több agressziót és trágárságot hoz be az országgyűlés működésébe," ezért lépni kellett.

- magyarázta a politikus.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint ismert, a Fidesz-KDNP a parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot szerdán. A nagyobbik kormánypárt a lépés szükségességét a parlamentben történt példátlan durvaságokkal indokolta, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék vadabb képviselői által tanúsított magatartást. Emlékezetes,

  • a tavaly december 12-ei ülésnapon ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést;
  • két héte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

A Fidesz-KDNP éppen ezért azt javasolja általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat. Így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd. A bekiábálók sem járnak majs sokkal jobban: fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak.