Juhász Hajnalka: Ukrajnának be kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt aktuális külpolitikai történésekről, Ukrajnáról, valamint az Európai unió nyugat-balkáni bővítéséről.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt a parlament Külügyi Bizottságának az üléséről, ahol egyrészt fontos kérdéseket tárgyaltak meg, elsősorban az ukrán-magyar párbeszédről. Mint megjegyezte, a legfontosabb helyzet annak elérése, hogy az ukrajnai helyzet, a kelet-ukrajnai destabilizáció ne legyen hatással a régióra. A képviselők meghallgatták a KMKSZ elnökét, aki legújabb helyi fejleményekről számolt be, a kárpátaljai magyarok helyzetét illetően.

Arra a kérdésre, hogy az új ukrán elnök mennyire lesz képes befolyásolni az eddigi intézkedéseket, különös tekintettel a nyelvtörvényre, Juhász Hajnalka leszögezte, a jelenlegi ukrán elnök alig három hónapja vette át a mandátumát, az ő színrelépése egy új párbeszéd kezdetét jelenti, valamint azt is, hogy a magyar fél úgy látja, most jött el az ideje egy felsőszintű találkozónak.

Szintén fontos megjegyezni a szomszéd állam kapcsán – tette hozzá a politikus, hogy a NATO nagykövetek nemrégiben Ukrajnában jártak, aminek két fontos üzenete volt. Egyrészt éreztetni akarták Kijevvel, hogy a NATO jelenlét ott van, de mellette a nagykövetek hangsúlyozták azt is, Ukrajnának be kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait az ukrán oktatási törvény vonatkozásában, ezért küzd a magyar kormány más több mint másfél éve. Várhatóan a bizottság december elején egy újabb ajánlást fogalmaz majd meg, ezúttal az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, ez azért is fontos, mert Ukrajna 2012-ben függesztette fel a kisebbségi nyelvek használatát.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.