Hollik István: Meg kell jelenjen a szülői felelősség kérdése is

Vágólapra másolva!
Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa benyújtott módosító indítványról, a magyar EU biztos meghallgatásáról és a magyarországi történelmi egyházak szerepéről.
Vágólapra másolva!

A politikus egy módosító indítványt nyújtott be a Parlamentnek a szakképzési rendszerről szóló törvény kapcsán, amiről elmondta, a célja az volt ezzel, hogy ne legyen olyan fiatal ma Magyarországon, aki nem rendelkezik valamilyen végzettséggel. A javaslatában az osztrák modellt szeretné alkalmazni, amiben rögzítve van, hogy nem csak az állam felelőssége az, hogy a gyerek végzettséghez jusson, hanem a szülőké is. Hozzátette, bár evidenciaként kellene értelmezni, hogy a szülő felelős a gyermekéért, ám mégis azért kellett ez az indítvány, mert azt látták, előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor egy szülő valamiért nem gyakorolja ezt a felelősségét.

Példaként hozta fel azt, amikor is a Fidesz-KDNP kormány első intézkedéseinek egyike az volt, hogy az iskolába járáshoz kötötték a családi pótlék folyósítását. Erre is azért volt szükség, mert voltak olyan gyerekek, akik nem jártak be az iskolába, csellengetek. Ezeknek a hiányzásoknak a száma radikálisan lecsökkent ennek az ösztönzőnek a bevezetése után. A képviselő ugyanezt várja a módosító javaslatától, hiszen az állam az új szakképzési törvény keretében minden tőle telhetőt biztosít, hogy a fiatalok versenyképes tudáshoz jussanak, akkor meg kell jelenjen a szülői felelősség kérdése is. Az állam és a szülők felelőssége biztosítja azt, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyás megszűnjön.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.