Bajkai István: Ez nem teljesen normális dolog

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a berlini fal leomlásának évfordulója kapcsán saját élményeiről, a most is meglévő németországi különbségekről, de természetesen szóba került Teréz- és Erzsébetváros új vezetésének több döntése is.
Vágólapra másolva!

A berlini fal leomlásának harmincadik évfordulójára emlékezve mesélte el Bajkai István, hogy egyetemistaként a nyolcvanas években többször is járt az akkori NDK-ban, ahol folytatott nemzetközi jogi tanulmányokat, de közben megismerkedett a keményebb szocialista rendszerrel is, ami jelentősen különbözött a késő Kádár kori Magyarországtól.

Azóta már egyesült a két Németország, de az igaz, hogy az elmúlt harminc évet nézve, a mai napig is érezhető a különbség a keletnémetek és a nyugatnémetek között. Ez mindenféle szempontból tapasztalható, elsősorban gazdaságilag, pedig az ország nyugati fele az egyesítés után jelentős forrásokat biztosított a volt NDK területére. A társadalmat tekintve is jelentősek a különbségek – tette hozzá a politikus, ehhez elegendő megnézni a nyugati és a keleti pártstruktúrát, például azt, hogy a szélsőséges AfD az ország keleti részében a legerősebb.

Az is igaz, hogy az egykori NDK, ellentétben a nyugatnémetekkel soha egyetlen szóval sem kért elnézést a II. világháborús szörnyűségekért,, mintha ők nem is vettek volna részt a világégésben. Bajkai István megjegyezte, ennek oka volt az is, hogy a keletnémet külpolitika nagyon is a Szovjetunió befolyása alatt tevékenykedett, teljesen másként éltek, mint a nyugatiak, olyannyira – emlékezett vissza a képviselő, hogy kinti tanulmányai során találkozott egy keletnémet professzorjelölttel, aki egy keletnémet-nyugatnémet szótárt akart szerkeszteni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.