Iránban őrizetbe vettek üzemanyagár-emelés ellen tüntetőket

megemelik a benzinárat Iránban
Teherán, 2019. november 16. Pénzt számol egy benzinkutas egy teheráni benzinkúton 2019. november 15-én, miután a kormány jelentős benzináremelést jelentett be. A bejelentés nyomán tüntetések kezdődtek több iráni városban. A tiltakozók utakat zártak le, a rendőrök azonban feloszlatták a tömeget. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Az üzemanyagárak emelése ellen tiltakozók közül több mint negyven embert vettek őrizetbe Irán középső részén.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-ázsiai ország kulcsfontosságú városaiban sokan azért vonultak az utcákra szombaton, mert a kormány bejelentette, hogy jegyrendszert vezetnek be az üzemanyag-vásárlásokhoz, egyben pedig jelentősen emelik az árakat is. A zavargások éjfélre mérséklődtek.

Szombat este óta sok ember számára nem voltak elérhetők az internetes szolgáltatások.

A távközlési minisztérium tájékoztatása szerint 24 órára korlátozták a világháló elérhetőségét az iráni nemzetbiztonsági tanács utasítására.

Teherán, 2019. november 16. Pénzt számol egy benzinkutas egy teheráni benzinkúton 2019. november 15-én, miután a kormány jelentős benzináremelést jelentett be. A bejelentés nyomán tüntetések kezdődtek több iráni városban. A tiltakozók utakat zártak le, a rendőrök azonban feloszlatták a tömeget. Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh


A törvényhozás vasárnap rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a tiltakozásokat, de sajtójelentések azt sugallják, a kormány nem áll el az áremeléstől.

A félhivatalos iráni Mehr hírügynökség idézte Irán vallási és politikai vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, aki megvédte a jegyrendszert és az üzemanyagár-emelést. Azt mondta, hogy az ország politikai vezetése szakmai döntést hozott, amit értelemszerűen át kell ültetni a gyakorlatba. Hozzátette, hogy a hatóságoknak minden erejükkel törekedniük kell a lakosság aggodalmának csökkentésére az áremeléssel kapcsolatban.

- írta a hírügynökség.

A főügyész szombaton hasonló tartalmú figyelmeztetést intézett a tüntetőkhöz, amelyet az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség hozott nyilvánosságra. Dzsafar Montazeri kifejtette, hogy a megmozdulás felbujtóit külföldről irányítják, az akciók törvénytelennek és bűncselekménynek tekintendők.