Rétvári Bence: Vannak olyan ellenzéki erők, amelyek ártani akarnak a magyarságnak

Vágólapra másolva!
Vannak olyan ellenzéki erők, amelyek ártani akarnak a magyarságnak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán, miután csütörtökön részt vett az UNESCO közgyűlésén, ahol a kárpátaljai magyarok jogainak megvédését sürgette. 
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az interjúban úgy fogalmazott, nagyon sok jogsértés érte az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarokat. Ezek között megemlítette az ukrán oktatási és nyelvtörvényt, valamint azt, hogy tavaly merényletet követtek el a kárpátaljai kulturális szövetség irodája ellen.

Hozzátette, mivel

a kisebbségi jogok szűkültek Ukrajnában,

minden fórumon ki kell állni a kárpátaljai magyarokért. Ugyanakkor biztatónak nevezte, hogy új politikai vezetés van Ukrajnában.

Az ukrán oktatási és nyelvtörvényről

Az ukrán parlament még áprilisban fogadta el a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely a kárpátaljai magyar szervezetek szerint felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.