Egyre többen bírálják a korrupciógyanús ügybe keveredett kispesti polgármestert

Vágólapra másolva!
A zuglói modellhez hasonló megoldást választottak Kispesten: a korrupciós ügybe keveredett Gajda Péter által irányított kerületben a balliberális többségű testület visszavágta a fideszes képviselők juttatásait, miközben sajátját vagy szinten tartotta, vagy megemelte. Nem érte be ennyivel a baloldal: a KDNP helyi irodáját is elveheti a városvezetés. Eközben Puzsér Róbert, független főpolgármester-jelölt közösségi oldalán bírálta Karácsony Gergelyt és a Momentumot, amiért mélyen hallgatnak Gajda korrupciós ügyében. 
Vágólapra másolva!

"A kispesti képviselő-testület döntése alapján a képviselők egységesen bruttó 200 ezer forintnyi illetményt kapnak, ám csak a Fidesz-KDNP-seknek, az LMP-s képviselőnek és Lacknernek ennyi a fizetése" - erről beszélt Dódity Gabriella fideszes önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetnek, hozzátéve, hogy ami a baloldali összefogás pártjait illeti,

  • három képviselőt alpolgármesterré választottak, akik emiatt jelentősen többet keresnek;
  • a többi baloldali politikus pedig a bizottsági elnöki és tanácsnoki pozícióknak köszönhetően juthat pluszpénzekhez.

Éppen tegnap számoltunk be róla, hogy korábban a párbeszédes Karácsony Gergely, októbertől a szocialista Horváth Csaba által vezetett Zuglóban is hasonló modellt alkalmaztak: a balliberális képviselők háromszor akkora fizetést szavaztak meg maguknak, mint a kormánypártiaknak. A kispesti testület döntése azért is visszás, mert 2018-tól a helyi önkormányzati képviselők bruttó 300 ezer forintot vihettek haza, a bizottsági elnökök pedig bruttó 60 ezer forintot kaptak.

Ez azt jelenti, hogy

Gajda Péterék visszavágták a fideszes képviselők juttatásait, miközben sajátjaikét vagy szinten tartották, vagy megemelték.

Összevetve az előző ciklussal sem fest sokkal jobb képet a történet: az előző ciklusban a Fidesz-KDNP frakciója kevesebb képviselővel több bizottsági helyet kapott, mint most. Nem állt meg itt a baloldal: Dódity említést tett arról, hogy

a KDNP helyi irodáját el akarja venni a baloldali városvezetés,

a képviselőnő információi szerint már kész van az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

Gajda Péter, kispesti polgármester (MSZP) nem volt szűkmarkú a sajátjaival Forrás: Facebook

Karácsony és a Momentum mélyen hallgat Gajda ügyében

Kispest a választási kampány óta érdekes terep, hiszen itt robbant ki az utóbbi ügyek legsúlyosabb korrupciós botránya. Mint ismert, előkerült több hang- és videófelvétel Lackner Csaba önkormányzati képviselőről, amint a Gajda Péter-féle városvezetés piszkos ügyeiről beszélt egy drogparti közben. Egyelőre nem lett komolyabb következménye a történteknek: Gajda polgármester maradt, Lacknert pedig ismét megválasztották képviselőnek, sőt, az egyik bizottságban is helyet kapott. Az ellenzéki politikusok jellemzően megpróbálják elhallgatni az ügyet, Kerpel-Fronius Gábor korrupcióellenes főpolgármester-helyettesként arról beszélt, hogy nem tájékozott megfelelőképpen a kispesti szocialisták korrupciós botrányában.

A főpolgármester-választáson közel 5 százalékot elérő Puzsér Róbert azonban csütörtökön kikelt az ellenzéki vezetők magatartása miatt. "A Magyar Szocialista Párt hitelesnek tekinti a felvételt, hisz kizárta a kokainozó elvtársat, de annyira mégsem tekinti hitelesnek, hogy Gajda Péter polgármester urat is kizárja." - utalt arra, amire eddig egyetlenegy ellenzéki politikus sem, miszerint az MSZP-nek nemcsak Lacknert, hanem Gajdát is ki kellene zárnia soraiból. Feltűnő, hogy Puzsér következetesen Gajda-ügynek nevezte a kispesti korrupciós botrányt, ami szintén újszerűnek számít az ellenzéki politikusok körében. A humorista egyúttal kifogásolta írásában, hogy

Karácsony Gergely és a Momentum mélyen hallgat Gajda Péter ügyében.

"Úgy tűnik, Gajda elvtárs túl fontos elvtárs, aki bizonyára tud egyet-mást, így kizárása kezelhetetlenül nagy kockázatot jelentene, s ezt a szövetségesek is tudomásul veszik." - kereste a választ a hárításra.

Gajda szerepe továbbra sem tisztázott

Gajda egyébként azért lett a botrány kulcsszereplője, mert Lackner Csaba több terhelő állítást is tett rá a felvételen. Többek között azt mondta róla, hogy

  • feltehetően ez lesz az utolsó ciklusa, mert neki már "megvan" az a pénz, amiből nyugodt életet élhet;
  • a nem tiszta úton megszerzett pénzét ingatlanokba fekteti;
  • hárommillió forint visszacsurgatott pénzt fogadott el egy külső vállalkozástól az egyik önkormányzati mutyi után.

A fenti állításokra a mai napig nem érkezett cáfolat a kispesti polgármestertől. Mint ismert, Lackner a botrány kirobbanásáig Gajda bizalmi körébe tartozott, amit jól mutatott, hogy hetente együtt sportoltak.