Végzetes a társadalomra nézve, ha a balliberális pártok összeállnak az antiszemita Jobbikkal

Vágólapra másolva!
Az Origo kérdésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által alapított Tett és Védelem Alapítvány is elmondta véleményét arról, hogy a balliberális pártok beálltak a jobbikos Budai Lóránt mögé a jászberényi polgármester-választáson. Mint ismert, a jobbikos politikus nemrég még Adolf Hitlert és Szálasi Ferencet éltető üzeneteket tett közzé. A zsidó egyházak és civil szervezetek is aggodalommal figyelik a jelenséget.
Vágólapra másolva!

- így válaszolt Heisler András, a Mazsihisz elnöke portálunknak arra a kérdésére, elfogadhatónak tartja-e, hogy Jászberénynek olyan polgármestere lett, aki nem is olyan régen még náci eszméket hirdetett. Hozzátette, a jobbikos politikus ezzel tudna jelentős mértékben hozzájárulni a felelős politikai közbeszéd erősödéséhez. "Azt várjuk tőle, hogy ezt nem mulasztja el." - mutatott iránymutatást a Mazsihisz elnöke, hangsúlyozva, hogy

kirekesztő, rasszista eszméket semmilyen kisebbséggel szemben nem tudnak elfogadni.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában 2018. január 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Keményebben fogalmazott az EMIH által alapított Tett és Védelem Alapítvány.

- írta Szalai Kálmán, a zsidó civil szervezet titkára válaszában.

Hozzátette, hogy az egykor hangosan az egyetemes emberi értékeket veszélyeztető rasszista és mindenfajta antiszemita megnyilvánulás ellen fellépő baloldali pártok hatalmi érdektől vezérelt összefogása a Jobbikkal kizárólag "az eddigi morális és erkölcsi kiállásuk súlyos eróziójaként értelmezhető."

Kiemelte, hogy ennek az összefogásnak a közgondolkodást károsan befolyásoló hatása abban is megmutatkozik, hogy

  • elnézhetőnek, súlytalannak állít be olyan gyűlöletet, melytől egykor honfitársaink százezrei rettegtek;
  • elmaszatolja és emlékfoszlánnyá silányítja a közelmúlt rasszista gyilkosságokig fajuló közösségek elleni uszítást és gyűlölködést.

A zsidó civil szervezet úgy látja, a Jobbik csak szavakban próbálja meg "leporolni magáról a múlt szégyenfoltjait",

az ezektől való egyértelmű elhatárolódással és bocsánatkéréssel még nem állt a nyilvánosság elé.

Budai Lórántra kitérve Szalai azt írta, hogy a jászberényi polgármester-választás azért is különösen aggasztó, mert ebben a városban működik Európa egyik legnagyobb kóser vágóhídja, ahol nap mint nap több tucat rabbi és kósersági felügyelő végzi munkáját, éli mindennapjait. "Reméljük, hogy a Jobbik által delegált polgármester korábbi nézetei a mindennapi biztonságukat nem befolyásolja majd, mindenesetre a TEV fokozott figyelemmel kíséri a jászberényi eseményeket." - helyezkedett várakozó álláspontra a TEV titkára.

A Tett és Védelem készített egy, a magyar társadalom antiszemita előítéletességét vizsgáló kutatást, amely szerint a társadalom egyharmadára jellemző valamilyen fokú antiszemitizmus. Ebben az jött ki, hogy a szélsőséges antiszemita nézeteket vallók aránya elérte a 20 százalékot az utóbbi pár évben. "Ebben az utóbbi 15 éves folyamatban a Jobbiknak, mint parlamenti pártnak elévülhetetlen vétkei vannak. A durván náci és antiszemita kijelentéseket nem követte soha bocsánatkérés, elhatárolódás, enyhe dorgáláson kívül az elkövetőknek nem kellett valódi felelősségre vonástól tartaniuk." - vonta le a következtetést a zsidó civil szervezet.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem titkára Forrás: TEV.hu

Mint ismert, nagy megrökönyödést váltott ki a közvéleményben, hogy a balliberális pártok komolyabb erkölcsi aggályok nélkül azt a Budai Lórántot támogatták a jászberényi polgármester-választáson, aki nem is olyan régen még nyíltan Adolf Hitlert és Szálasi Ferencet éltette. A jobbikos politikus pár évvel ezelőtt a náci Harmadik Birodalom vezetőjének egyik gondolatát reklámozta közösségi oldalán.

"Ha egy nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet."

Nem sokkal később a magát "nemzetvezetőnek" nevező, hazai náci vezért is idézte:

"A belső ellenség mindig kíméletlenebb, aljasabb, becstelenebb, könyörtelenebb, galádabb, erőszakosabb és véresebb, mint a külső. És mindezt a tulajdonságait nem nyíltan hordja, hanem burkolja vallásosságba, nacionalizmusba, felebarát-szeretetbe, hazaszeretetbe, mindenbe, csak hogy célját elérje. A külső ellenség mindig nyílt."

Budai a náci vezetők dicsőítésével egy időben a szélsőséges Magyar Gárda egyik fiókszervezetében, a Szebb Jövőért Egyesület gárdamellényében masírozott.

Budai Lóránt gárdaszerelésben Forrás: Vadhajtások Facebook

Mindennek ellenére a balliberális propagandasajtó úgy látta jónak, hogy nagyinterjúkban reklámozza a Szálasival és Hitlerrel szimpatizáló jobbikos politikust a jászberényi választás után, így az Indexen és a 24-en is megjelent egy-egy alákérdezős beszélgetés.

Ahogy korábban említésre került, nemcsak az ellenzéki médiagépezet, hanem az ellenzék vezető politikusai is kitettek magukért a náci eszméket hirdető Budai legitimálásában, egy emberként soroltak be mögé. Gyurcsányné, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Karácsony Gergely, párbeszédes főpolgármester, és Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese is beszállt a kampányába, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig az utolsó pillanatban mondta le az egyik közös kampányrendezvényt.