Aláírásra buzdít a parlament nemzeti összetartozás bizottsága

2019.11.12. 16:56

Állásfoglalást fogadott el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a parlament nemzeti összetartozás bizottsága - tájékoztatta Pánczél Károly, a testület fideszes elnöke kedden az MTI-t.

A bizottság az állásfoglalásban felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák - emelte ki Pánczél. 

Pánczél Károly, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnökeForrás: Facebook

A nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén - melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is meghallgatták - foglalkozott a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel.

Az egyhangú döntéssel elfogadott állásfoglalásban rögzítették: a nemzeti összetartozás bizottsága üdvözli a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést, melynek lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A bizottság meggyőződése, hogy ezek a régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, -forráshoz és -programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését - olvasható az állásfoglalásban.