Hat alkalom, amikor a DK-ba belépett Kálmán Olga a függetlenséget dicsérte

Vágólapra másolva!
Nem kell tovább játszania a független értelmiségi médiaszemélyiség szerepét Kálmán Olgának, hiszen vasárnap hivatalosan is belépett a Demokratikus Koalícióba. Ennek apropóján összeszedtük Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes új politikai főtanácsadójának a függetlenségről alkotott legszebb gondolatait. Ez azért is meglepő, mert Kálmán Olga egész életében balliberális politikusoknak hízelgett, míg a jobboldaliakkal kötözködni próbált, azaz munkájában már régóta pártpolitikus.
Vágólapra másolva!

Kálmán Olga egész eddigi élete arról szólt, hogy balliberális értelmiségiként független újságírónak próbálta meg eladni magát. A múlt vasárnap azonban döntő változást hozott az életében, hiszen innentől már nem kell ezzel törődnie: Gyurcsány Ferenc oldalán jelentette be, hogy belép a Demokratikus Koalícióba, és ha már így döntött, akkor rögtön politikai tisztséget vállalt. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a momentumokat, amikor Gy. Németh Erzsébet új politikai főtanácsadója hogyan próbálta megőrizni saját maga és a média függetlenségét. Ez azért furcsa, mert Kálmán Olga egész életében balliberális politikusoknak hízelgett, míg a jobboldaliakkal kötözködni próbált, azaz munkájában már régóta pártpolitikus.

1. Magyar Nemzet (2017. október 24.)

Már az országgyűlési választási kampányban kiállt a függetlenség mellett: a DK-s politikus, miután a balliberális ATV-ből a jobbikos HírTv-hez ment dolgozni, a még Simicska-féle Magyar Nemzetben leszögezte, hogy ő személy szerint a független média egyik őre. "A sajtószabadság, a szólásszabadság egyik utolsó fontos bástyájánál dolgozunk." - fogalmazott Kálmán Olga.

Kálmán Olga Gyurcsány Ferenc, DK-elnök, és Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes társaságában Forrás: Facebook

2. 24 (2019. április 1.)

Április elsején a 24-nek adott interjút, és ha már lehetősége volt, bolondozott egy kicsit. "De én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?" - fogalmazott a DK-s politikus, aki akkor még független értelmiségi, médiaszemélyiség volt.

Kálmán Olga az előválasztás második fordulója után tartott sajtótájékoztatóján Forrás: Origo

3. Programbemutató (2019. június 20.)

Az akkor még csak fél DK-s politikus előválasztási programbemutatóján felelevenítette egyik programpontját, miszerint "Budapest legyen a szabadság fővárosa: szabad kultúrát, szabad tudományt, szabad iskolát, szabad sajtót!". Gy. Németh Erzsébet politikai főtanácsadója már ekkor annyira aggódott a függetlenségért, a szabadságért, hogy szíve szerint azonnal egy hírportált és egy rádiót indított volna Budapesten.

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi főpolgármester-jelöltje társaságában Forrás: MTI/Soós Lajos

4. 168 Óra (2019. június 23.)

Bár Gyurcsány Ferencné jelentette be, hogy Kálmán Olga lesz a DK főpolgármester-jelöltje, az érintett mégis folyamatosan arról beszélt, hogy pártoktól független. "Aki pártoktól független, de pártok támogatásával indul. És ha főpolgármester lesz, akkor onnantól kezdve minden budapestit képvisel, függetlenül attól, hogy baloldali, jobboldali vagy liberális. Értsük már meg, nincs bal- vagy jobboldali légszennyezettség, nincs bal- vagy jobboldali élhető város. Csak légszennyezettség van és élhető város van." - nyilatkozta a 168 Órának a DK politikusa.

Kálmán Olga Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely balliberális polgármesterével Forrás: Pungor Luca

5. Klubrádió (2019. november 11.)

Miután ország-világ előtt bejelentette, hogy pártpolitikus lett belőle, miután a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes mellett tanácsadói szerepkört vállalt, még ezután sem tudott elszakadni a függetlenség-blablától. "Továbbra is dolgozni fogok a szabad, független sajtó létrehozásán" - nyilatkozta a DK politikusa a Klubrádiónak.

Kálmán Olga Gyurcsány Ferencnével, a DK európai parlamenti képviselőjével egy kampányrendezvényen Forrás: Facebook

6. Index (2019. november 12.)

Miután a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes mellett tanácsadói szerepkört vállalt, még ezután sem tudott elszakadni a függetlenségi álcától. Az Indexnek adott mai interjújában a DK-s politikus arról beszélt, hogy szeretné a fővárosban megteremteni a szabad médiát.