Lemondatták tisztségéről a pécsi MSZP frakcióvezetőjét

Vágólapra másolva!
Nyőgéri Lajost, a pécsi szocialisták frakcióvezetőjét lemondatta a város gazdasági bizottságának elnöki posztjáról az MSZP, miután kiderült, pár éve több cége is gyanús körülmények között szűnt meg. Nem ez az első komolyabb botránya a politikusnak: korábban jogerősen elítélte a bíróság, mert valótlan tartalmú szórólapokat terjesztett Páva Zsolt fideszes ex-polgármesterről.
Vágólapra másolva!

"A frakció Nyőgéri Lajossal, a pécsi MSZP frakcióvezetőjével teljes egyetértésben úgy döntött: a politikus nem dolgozik majd az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökeként a közeljövőben, ezért november 14-i hatállyal lemond a bizottság elnöki posztjáról." - olvasható a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakciója által szerkesztőségünknek megküldött közleményében, amelyből kiderült,

kétes céges ügyei miatt elbukta bizottsági elnöki tisztségét a pécsi MSZP frakcióvezetője.

A döntés oda vezethető vissza, hogy a napokban kiderült, kényszertörléssel szüntettek meg három olyan gazdasági társaságot, amelyben Nyőgéri volt a cégvezető, illetve a tulajdonos vagy a résztulajdonos is. A szocialista politikus a botrány kirobbanása után a Szabad Pécsnek elismerte, valóban az ő volt cégeiről van szó, a konkrét mulasztásért pedig (részben) magát tette felelőssé. Ugyanakkor kiemelte, céges ügyei nincsenek összefüggésben a képviselői munkájával és a bizottsági elnöki poszttal, ezért nem mond le ezekről a tisztségektől.

Ehhez képest a pécsi szocialista frakció a következőket írta mai közleményében: "Pécs vezetésére nehéz évek várnak, rengeteg a megoldandó probléma, nyomasztóak az elmúlt tíz év ránk maradt terhei. A ránk váró közös munkát a Mindenki Pécsért-MSZP frakciója nem kívánja egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet, egyetlen ember életében évekkel ezelőtt bekövetkezett történések miatt."

Az MSZP egyúttal jelezte, Schmuck Rolandot jelöli Nyőgéri helyére az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöki posztjára.

Nyőgéri Lajos, a pécsi szocialisták frakcióvezetője Péterffy Attila polgármesterrel egy kampányanyagon Forrás: Facebook

Korábban jogerősen elítélték

A szocialista politikusnak nem ez volt az első komolyabb botránya, pár évvel ezelőtt a bíróság jogerősen elítélte egy szimpla hazugság miatt. A Pécsma számolt be róla akkoriban, hogy a Szekszárdi Járásbíróság jogerősen bűnösnek mondta ki amiatt, mert valótlan tartalmú szórólapokat terjesztett Páva Zsolt polgármesterről. Nyőgériék ugyanis azt írták a kampányanyagokon még 2011 őszén, hogy Páva évi több millió forinttal "emelte meg" saját jövedelmét. A szocialisták az egykulcsos adórendszer bevezetését próbálták így "lefordítani", emellett a Fidesz pécsi országgyűlési képviselőit is pénzeszsákokkal együtt ábrázolták. Az ügyben indított rendőrségi nyomozás viszont megállapította, hogy nem igaz a szocialisták állítása,

Páva Zsolt fizetése fillérre ugyanannyi, mint elődeié volt. 2006 óta ugyanis változatlan a polgármester illetménye, azon pedig csak a Közgyűlés tudna emelni, de ez szóba sem került. Bár Nyőgéri végig következetesen tagadott, végül "írásbeli önvallomásban" elismerte, hogy a szórólapokat az MSZP pécsi szervezete megbízásából ő maga rendelte meg, viszont szerinte ezen egyáltalán nem volt becsületsértő tartalom. A bíróság azonban ezt nem így látta, és végül jogerősen elítélte.