Egyre kevesebb a gyilkosság Magyarországon

Tárnok, gyilkosság
Vágólapra másolva!
Aki másokat gyilkol, számíthat rá, hogy előbb-utóbb megtalálják a rendőrök, és megbüntetik. Magyarországon minden évben csökken a gyilkosságok száma. A szakemberek szerint ez a kitartó nyomozásnak, és a technika fejlődésének is köszönhető.
Vágólapra másolva!

Csökken a szándékosan elkövetett gyilkosságok száma Magyarországon. 2016-ban 101, 2017-ben már csak 90, tavaly pedig 78 embert öltek meg. Ráadásul egyetlen tavalyi eset sem maradt felderítetlen. Aki gyilkol, az évtizedekre, sőt, akár életfogytiglan is börtönbe kerülhet. Szakértők szerint

az, hogy tetten érhetik őket, még annál is nagyobb visszatartó erő, mint a legsúlyosabb büntetés. A legtöbb bűnöző nem is a büntetés mértékétől fél igazán, hanem a szégyentől, hogy fény derülhet szörnyű tetteire.

Ezért, ha fennáll a veszélye, hogy lebukhat, sokkal inkább átgondolja, megéri-e gyilkolni.

Végh József kriminálpszichológus megerősítette a rendőri munka és a gyilkosságok száma közötti összefüggést.

"A rendőrség munkája javult, ez tény, ez az eredményesség pedig közrejátszhat abban, hogy kevesebb a gyilkosság. A büntetőeljárásnak van visszatartó ereje, a tettesek nem a bűncselekmény elkövetésétől félnek, sokkal inkább a büntetéstől. Így a rendőrség kiváló munkájának is lehet, sőt biztos, hogy van köze ehhez a tendenciához.

Elsősorban azokat a gyilkosokat rettenti vissza a biztos lebukás veszélye, akik hosszan tervezgetik az emberölést, elhatározásuk még nem végleges.

Az indulatból, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságokra ez kevésbé lehet hatással" - foglalta össze Végh József.

Arra a kérdésre, hogy sikerült minden gyilkost elkapni, a szakemberek

a szervezettséget, az alapos és következetes vizsgálatokat, és a korábbinál sokkal fejlettebb technikát említik.

- mondta el egy rendőr a Ripostnak.

Egy kollégája, aki leginkább a korábban fel nem derített gyilkosságokkal foglalkozik, hozzátette, hogy

a gyilkosság után az elkövetőnek többé nem lehet egy nyugodt éjszakája sem,

mert a rendőrök ilyen esetben sosem adják fel a nyomozást, és akár évekkel később is elfoghatják.

Tavaly több gyilkosság is történt Magyarországon, amely nemcsak az adott településen, hanem országszerte közbotrányt váltott ki:

"Pásztói gyerekgyilkosság

2018 első napján H. Mónika megszülte kisfiát, majd többször megütötte, fojtogatta, végül egy bicskával levágta a baba holttestének kezét és fejét. A gyerek végtagjait ezután a patakba szórta, a fejét később egy kutya találta meg. A nőt január 10-én elfogták.

Féltékenység áldozata lett egy lány Rákosmentén

Január 12-én az Újlak utcában egy 17 éves fiú féltékenységből késsel megölte a volt barátnőjét. Néhány órán belül elfogták.

Fél óra alatt őrizetbe vették a baltás gyilkost

Július 5-én egy férfi baltával agyonverte 20 évvel idősebb ismerősét Miskolcon. A helyszínre érkező rendőrök fél órán belül elfogták.

Badacsonyban meggyilkoltak egy borászt

Szeptember 8-án hajnalban Badacsonyban megöltek egy fiatal borászt. Az elkövetőket még aznap elfogták.

Várpalotán kivégeztek egy anyát és fiát

Szeptember 27-én B. Zsolt szerelmi csalódás miatt agyonverte kedvesét, majd elvágta kétéves gyerekének torkát. A férfit néhány órával később, menekülés közben elkapták.

Féltékenység miatt megölte az óvónőt egy apa

November 21-én hajnalban Békásmegyeren lelőttek egy óvónőt. Az elkövetőt néhány óra múlva elfogták. Mint kiderült, a férfi régóta tervezte a gyilkosságot. Féltékeny volt az óvónőre, akinek a fiához odaköltözött a lánya. A lány pótanyaként tekintett leendő anyósára, miközben apjától egyre jobban elhidegült" - írta meg a lap.