A kormány minden javaslatra nyitott, de még konkrétum nem érkezett be

Vágólapra másolva!
Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt aktuális hazai és európai ügyekről.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy miért vonta vissza a kormány a felsőoktatási intézményekbe való felvételihez szükséges középfokú nyelvvizsga meglétét úgy válaszolt, a kormányzat rendszeresen figyel és meghallgatja az emberek és a szakmai szervezetek véleményét, ez történt ebben az esetben is. Több szervezet is jelzett, olyanok is, akik korábban támogatták ezt a tervet. Az eredeti elképzelés 2014-ben született, amely szerint 2020-tól csak az kezdheti meg a felsőoktatási tanulmányait, aki már rendelkezik egy nyelvvizsgával. Mindez azt jelentette, hogy öt esztendő állt rendelkezésre a felkészülésre, de úgy látszik, ez nem volt elegendő. Számos szervezet, így a HÖOK is jelezte, több ezren maradnak ki a döntés miatt a felsőoktatásból. A kormány úgy látta, bár az alapvető céllal mindenki egyetért, azaz a piacképes tudáshoz minimum egy nyelv ismerete szükséges, de semmiképpen sem szerették volna, hogy akár egyetlen diákot is megfosszanak attól, hogy megkezdhesse felsőoktatási tanulmányait, ezért elhalasztották a döntést – fűzte hozzá a politikus. Ugyanakkor az továbbra is áll, hogy a diploma megszerzéséhez viszont szükséges egy középfokú nyelvvizsga.

Hollik István beszámolt a főpolgármester látogatásáról a kormányülésen. Ennek kapcsán azt emelte ki, hogy Orbán Viktor kötött egy megállapodást még Tarlós Istvánnal, majd a választás után azt is kijelenttette a kormányfő., hogy a kormányzat részéről ezt a megállapodást érvényesnek tekintik azután is, hogy Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere. Az egykori és fenntartott megállapodásnak az is része volt, hogy minden a fővárost érintő kormányzati döntés előtt meghívják a főpolgármestert a kormányülésre. Arra a kérdésre, hogy ez a megbeszélés mennyiben volt konstruktív, a kormányszóvivő úgy felelt, annyiban biztosan, hogy már kilencven százalékban tisztán látnak, mert például az atlétikai centrum tekintetében még nem sikerült egyértelmű választ kapni, hiszen a főpolgármester időt kért. A kormány ezt a döntést elfogadta és tiszteletben tartja, ahogy azt a számukra sajnálatos döntést is, hogy a Liget Projekt még el nem kezdődött elemeit, itt a Magyar Innováció Házáról az új Nemzeti Galériáról van szó, Karácsony Gergely és a főváros új vezetése nem szeretné, azaz ezek nem épülnek meg. Ezzel – tette hozzá a képviselő a nyugati világ legjelentősebb kulturális projektjét törték derékba, ám a kormány úgy döntött, ha a főváros vezetése nem akar fejlesztéseket Budapesten, akkor azt a kormány az akaratuk ellenére nem fogja végrehajtani. Többen felvetették, hogy például a IX. kerület rozsdaövezetében lehetne ezeket a Városligetben meg nem épülő intézményeket megépíteni, erre a kormányszóvivő úgy felelt, a kormány minden javaslatra nyitott, de még konkrétum nem érkezett be.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.