Új módszere van a betörőknek: álkulccsal jutnak be a lakásokba

2019.11.11. 11:39

Álkulccsal törtek be Debrecenben több panellakásba. A rendőrök három tolvajt elfogtak, de többen is lehetnek. Pénzt, ékszereket és más értéketet is elloptak a trükkös betörők. 

A rendőrség több házban is kifüggesztette a felhívást a debreceni lakótelepen. Eszerint álkulcsos betörők garázdálkodnak a környéken. Arra kérik az ott lakókat, hogy nézzék meg, nem tűnt-e el valami a lakásból. 

A Ripost úgy tudja, hogy a Selyem utcában, a Dózsa György utcában, a Libakertben, a Szegfű utcában és a Sinay Miklós utcában már jelentkeztek károsultak, akikhez ezzel a módszerrel törtek be.

A kár milliós lehet. 

A Dózsa György utcában több lépcsőház előtt is civil ruhás rendőrök voltak november 5-én, akik minden odaérkezőnek elmondták, hogy kik ők és kérdéseket tettek fel a betörésekkel kapcsolatban

– mondta el a lapnaknak egy helyi asszony, aki hozzátette, hogy azóta már a Selyem utcában is kirakták a felhívást. Az egyik ismerőséhet is betörtek, tőle ékszert és pénzt loptak el.

A Sinay Miklós utcában a szüleimhez törek be. Miután feljelentést tettünk, el is fogták a tetteseket, három férfit. Az értékeket, amiket elvittek, visszakaptuk"

- mondta egy férfi. 

Egy nő látta is, amikor elfogtak három tolvajt. 

"Amikor jöttem haza a munkából, akkor láttam a rendőröket az Ibolya suli környékén. Megvárták, hogy az elkövetők visszajöjjenek a kocsijukhoz és akkor kapták el őket. Rengeteg pénz volt náluk, illetve kisebb tárgyak, arany ékszerek, meg zárnyitó kellékek. Úgy tudom, fővárosi rendőrök voltak, már Budapesten figyelték ezt a három embert. Debrecenben kutyával járták a környéket, és ahol az állat szagot fogott, ott minden lakásba becsengettek, hogy megvannak-e az értékek. Örülök, hogy elkapták őket, de nem tudjuk, hogy csak hárman voltak-e, vagy továbbra is van mitől tartanunk."

- magyarázta.

"Régebben egy meghajlított csavarhúzóval addig piszkálták a zárat, amíg az ki nem nyílt. Manapság az úgynevezett 'kopogtatási technikát' használják:

egy kulcsszerű fémtárgyat dugnak a zárba, amit addig kopogtatnak, amíg a helyére nem pattan, így kinyílik az ajtó.

A zárfésülést is alkalmazzák: az úgynevezett fésűvel, hajlékony fémmel letapogatják a zárat" - ezt már Gazdik Zoltán, az Ajtó-Zármentő Kft. tulajdonosa mondta a Ripostnak. A szakember szerint érdemes mágneszárasra vagy biztonsági zárasra cserélni a bejárati ajtón lévőt.