Változékony időjárással indul a hét

Ilyennek látszik ma reggel fel hétkor Budapest a Józsefhegyi kilátóról. Az eső szitál, az ég felhős, a hőmérséklet 3 fok, de a levegő tiszta és friss.
Vágólapra másolva!
Változatos időjárással indul a jövő hét, lesz, ahol sütni fog a nap, máshol viszont felhős lesz az ég, és még az eső eshet.
Vágólapra másolva!

Általában erősen felhős vagy borult idő várható, egyre kisebb területre korlátozódik a csapadék. Estig főként az Alföldön, később másutt is egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet.

Ezzel szemben északkeleten még hétfőn napközben is erősen felhős vagy borult maradhat az ég, délelőttig helyenként gyenge eső, szitálás is előfordulhat.

Forrás: Origo

Hétfőn a Dunántúl nyugati tájain is tartósabban több lehet a felhő, máshol a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Vasárnap főként az Alföldön, hétfőn az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között valószínű, de északkeleten 6, 8 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 14 fok között alakul.

Európa

Egy-egy ciklon örvénylik a Balti-, és az Adriai-tenger felett, környezetükben és frontjaik mentén több helyen fordul elő eső, záporeső. A délebbi ciklon előoldalán helyenként zivatarok is kialakulnak, amik lokálisan nagy mennyiségű csapadékot eredményeznek például Bosznia, Montenegró vagy éppen Albánia egyes részein. Egy hosszan elnyúló frontálzóna kontinensünk nyugati tájain is több helyen borongós, esős időt okoz. Nyugodtabb idő Németország tágabb környezetében, és Skandinávia nyugati felén van: míg előbbin csak gyenge fagyok vannak éjszaka, addig

Lappföldön néhol -25, -30 fokot is mérnek, és arrafelé napközben is mindössze -15, -20 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Ezzel szemben a Fekete-, illetve Égei-tenger partvidékén néhol még nyári napot regisztrálnak. A környezetünkben örvénylő ciklon északkelet felé haladva lassan elhagyja térségünket. Hétfőn átmenetileg egy köztes anticiklon lesz felettünk, majd egyre inkább a tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklon előoldalára kerülünk.