A nemzet sportolói is a budapesti atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését kérik

atlétikai stadion
Látványterv az atlétikai stadion belsejéről
Vágólapra másolva!
A nemzet sportolói arra kérik Budapest új vezetőit, hogy járuljanak hozzá a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által Budapestnek ítélt 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez - tájékoztatta a nemzet sportolói nevében Schmitt Pál szombaton az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Nemzet Sportolója címet viselő

Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Varga János

aggodalommal figyeli a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos híreket.

Meggyőződésük, hogy

- írta a közleményük.

Hozzátették, Budapest ebben az évben Európa sport fővárosa volt, és bizonyította azt is, hogy a legkülönbözőbb sportágakban képes nagy versenyeket rendezni.

Az atlétikai stadion látványterve a magasból Forrás: Origo

- olvasható a közleményben.

Látványterv az atlétikai stadion belsejéről Forrás: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Jelentős presztízsveszteséggel és gazdasági hátrányokkal járhat, ha a sportesemény rendezési jogát elnyert ország nem tudja teljesíteni a pályázatban foglalt vállalásait. Nem túl gyakori az ilyen a sport világában, de volt már rá példa. 2012-ben például Hollandia nyerte el a női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát, de visszalépett: az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a holland szövetséget 250 000 eurós büntetéssel és 40 000 eurós kártérítéssel sújtotta, és rögzítette, hogy Hollandia 2016 decemberéig nem rendezhet EHF-szervezésű válogatott tornákat.

Karácsony Gergely atlétikai stadionnal kapcsolatban időt kért november végéig, a kormány viszont jelezte, hogy ha nem születik döntés, akkor az eseményt megpróbálja más magyar városba vinni.

A negyvenezres atlétikai stadion a tervek szerint a IX. kerületi Vituki-telepen, a Csepel-sziget északi részével szemközt épülne fel, állami tulajdonú területen. Maga az építkezés az eredeti tervek szerint 2020 első felében indulhatna, az átadás 2022 második felében lenne.