Rétvári Bence: Pozitív a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések hatása

gyerekek, gyermekétkeztetés
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Jól látható a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések pozitív hatása, a fokozatos áttérés radikális változásokat hozott az iskolai étkeztetésben az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1-en. 
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence hangsúlyozta: a legfontosabb cél a túlsózottság csökkentése volt, amely érezhető mértékben, 8,6-ról 6,7 grammra csökkent étrendenként. Ezzel meg lehet előzni, hogy a gyerekek olyan ízvilághoz szokjanak hozzá, amely harminc-negyven év múlva akár betegségeket is okozhat - jegyezte meg.

A menzareform és az iskolagyümölcs-program egyaránt egészségesebb ételekhez szoktatja a diákokat

- mondta. Az elmúlt években az iskolai menzák háromnegyedéből teljesen eltűntek például a mesterséges ételízesítők. Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz, a naponta többször gyümölcsöt fogyasztó gyerekek aránya pedig tíz év alatt 45-ről 65 százalékra emelkedett - ismertette.

Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az egészségesen eltöltött évek száma a genetikai adottságok mellett nagyban az életmódtól függ, ezért fontos, hogy

a mindennapi testnevelésórákon az iskolások megismerhetik és megszerethetik a sportokat,

ezzel hozzászoknak egy mozgásban gazdag életformához - mutatott rá. Megjegyezte: a mindennapos testnevelésnek többek között az is köszönhető, hogy Európában a magyar iskolások mozognak a legtöbbet.