Nem logikus folyamatosan kritizálni azt az embert, akitől Európa biztonsága függ

MENCZER Tamás
Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár
Vágólapra másolva!
Nem logikus, hogy folyamatosan azt az embert kritizálják, akitől Európa biztonsága függ, és aki bármelyik pillanatban elindíthat több millió bevándorlót Európa felé - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár furcsának értékelte, hogy a magyar ellenzéki oldalon és Brüsszelben is verseny zajlik azzal kapcsolatban, hogy ki tudja Recep Tayyip Erdogan török elnököt jobban bírálni.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Menczer Tamás kiemelte: Magyarország érdeke, hogy a körülötte lévő világpolitikai szereplőkkel - Németországgal, Törökországgal, Oroszországgal - kiegyensúlyozott politikai és gazdasági kapcsolatokat tartson fel, a tágabb körben pedig az Egyesült Államok és Kína is ide tartozik.

Ezzel az öt országgal nemcsak jó viszonyra kell törekednie Magyarországnak, hanem

- jegyezte meg.

A magyar gázimport száz százaléka Oroszországból érkezik, Törökországban pedig 4 millió bevándorló tartózkodik, ez csak két alapvető ok arra, hogy jó és pragmatikus együttműködésünk legyen ezekkel az országokkal, de mivel Törökország a Déli Gázfolyosó fontos országa, így a gázbeszerzéssel kapcsolatos forrás- és útvonal-diverzifikációban is jelentős szerepe van - jegyzete meg az államtitkár.

Menczer Tamás hangsúlyozta: nem igaz, hogy Magyarország elfordult a kurdoktól, ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen

iraki Kurdisztánban jelenleg 162 magyar katona vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban,

20 pesmerga katona gyógykezelése zajlott Magyarországon, és a magyar kormány 1,8 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket az iraki kurd területen.