Botrányos alakuló ülés Kispesten - riport egy szánalmas baloldali vesszőfutásról

XIX kerület Kispest Önkormányzat alakuló ülése 2019 november 7-én
Vágólapra másolva!
Az első fél óra alapján, azt írtam a jegyzetembe, hogy izgalmasan kezdődött a kispesti önkormányzat alakuló ülése. Ahogy telt az idő, az izgalmas szót nem éreztem kifejezőnek arra, ami Kispesten történt csütörtök délután, a kínos szó sokkal jobban leírja a valóságot. Gajda Péter polgármester és Lacknek Csaba képviselő számára egy vesszőfutással felérő ülés zajlott - Az Origo riportere, Szalma György ott volt a kispesti alakuló ülésen. Tanulságos beszámolójából kiderül: a saját barátját, képviselőjét felismerni nem akaró, a botrány óta csak zavartan vigyorgó, a polgármesteri székbe - a súlyos korrupciós vádak ellenére - az utolsó pillanatig görcsösen kapaszkodó Gajda Péter kemény időszak előtt áll.
Vágólapra másolva!

Színültig megtelt a kispesti városháza tanácsterme csütörtök délután. Az ülésre érkező szocialista politikusokat már a városháza előtt tüntetők fogadták. A tüntető kispestiek tábláin az önkormányzati választások előtt kiszivárgott kokainozós-korrupciós videó legemlékezetesebb szövegrészei voltak olvashatóak.

Tüntetők a gyűlésteremben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ülés kezdetén a helyi választási bizottság elnöke beszélt, kihirdette a választás eredményét, majd átnyújtotta a megbízóleveleket a képviselőtestület tagjainak. A megjelent lakosok hangos fújjolással jelezték, hogy nem értenek egyet azzal, hogy Lackner Csaba is megkapja a megbízó levelét. Lackner Csaba minden jel szerint nem érezte jól magát a bőrében, érezte, hogy minden tekintet őt figyeli. Az ülés előtt felhangzó Himnuszt is félszegen énekelte,

mint aki a saját temetési énekét énekli.

Lackner Csaba arca olyan vörös volt, mint a Szovjetunió zászlaja. Ezt mások is észrevették, valaki a hátam mögött megjegyezte, hogy a beismerés és a vádirat egyszerre jelen van a lebukott politikus arcán. Néhány méter távolságból pedig az volt tisztán hallható, ahogy az egyik kispesti polgár félhangosan kérdezte a mellette állótól, hogy Burány Sándor vajon 3 méterről felismeri-e Lackner Csabát?

Gajda Péter szokott zavart mosolya - éppen a jegyzővel egyeztet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bár az újraválasztott szocialista polgármester igyekezett az ügyrendet követni, valójában mindenki arra volt kíváncsi, hogy

a polgármester mit mond az őt is súlyos korrupciós visszaéléssel vádoló videóról.

A Fidesz KDNP képviselői részéről több felszólalás és kérdés is elhangzott a kiszivárgott videóval kapcsolatban. Ezeket a kérdéseket a jelenlévők hangos tetszésnyilvánítása kísérte, a polgármester azonban minden esetben egyszavas, félmondatos válaszokkal próbálta lerázni magáról a kínos kérdéseket.

Bővített mondatok megformálására akkor tett kísérletet, amikor Song Simon képviselő megkérdezte, hogy felismeri a teremben Lackner Csabát, ha igen, akkor minek alapján tudja azonosítani? A polgármester természetesen felismerte barátját, elmondta azt is, hogy több éve dolgoznak együtt, nem esik nehezére felismerni. A felvételek tartalmára vonatkozó kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta, hogy azokkal nem foglalkozik, szerinte hamisítványok, illetve bármikor tud olyan felvételt készíteni, amelyen tetszőlegesen megvádolhat bárkit korrupcióval.

Ez a kijelentése enyhén szólva nem nyugtatta meg a kedélyeket.

A napirendi pontok tárgyalása közben kiderült, hogy a szocialista polgármester nem engedte el teljesen Lackner Csaba kezét. Bár úgy tűnik, hogy az MSZP kizárja soraiból Lacknert, Gajda egy bizottsági helyet adott neki, a jelentős korrupciós kísértéssel járó Szociális és Lakásügyi Bizottságban foglalhat helyet.

Lackner bizottsági tagságát Dódity és Song Simon képviselők is kifogásolták felszólalásukban. Véleményük szerint nonszensz, hogy azt a képviselőt ültetik a Szociális és Lakásügyi Bizottságba, aki a nyilvánosságra került felvételek szerint a szegényebb kispesti lakosokat szívesen kitenné a bérleményükből, hogy az ingatlanokat aztán értékesíthessék.

Gajda Péter szerint ez blődli, mert ez nem így van.

Dódity Gabriella szerint nem jó ötlet arra az emberre bízni a lakásügyi bizottsági tagságot, aki jól hallhatóan arról beszél a sokat emlegetett hangfelvételen, hogy a következő öt évet meg kell húzni, hogy aztán a későbbiekben ne kelljen sokat dolgozni.

Dódity Gabriella Fotó: Szabó Gábor - Origo

A majd 4 órás ülés alatt a résztvevőknek volt alkalmuk a képviselőket is szemügyre venni, munka közben. Megmosolyogtató volt látni, hogy amikor a korrupciós ügyekről váltott heves szócsatát a polgármester és Dódity Gabriella, akkor az éppen előttem ülő szocialista képviselők vidáman csevegtek, nyilvánvaló volt, hogy a legkevésbé sem érdekli őket ez az ügy. Kizárólag Lackner és Gajda érzi fenyegetve magát.

A Fidesz-KDNP frakció részéről minden képviselő felszólalt, minden képviselő a korrupciós témában szeretett volna válaszokat kapni. Mindez akkor érte el a csúcspontját, amikor Gajda Péter egy antikorrupciós csomagot terjesztett a testület elé, általános derültséget keltve a teremben. Dódity Gabriella szerint a javaslat megkésve született meg, ennek ellenére

a Fidesz-KDNP képviselői támogatják a törekvést.

A képviselőasszony szerint álságos korrupció elleni harcról beszélni, amikor Lackner Csaba a testület tagja lehet, Gajda Péter polgármesterre a korrupció megalapozott gyanúja vetül, Kránitz Krisztián (Krinyó) a vagyonkezelő élén áll, illetve a szintén MSZP-s színekben képviselőséghez jutott Somogyi Lászlóné is a testület tagja, akinek férje, százmilliós összegekben nyert el megbízásokat az önkormányzaton keresztül.

A képviselőasszony emlékeztette a testületet, hogy a kiszivárgott felvételeken Kránitz Krisztiánt Mr. 40 százalékként emlegettek, mivel ennyi járt neki a korrupciós pénzből.

A Fidesz-KDNP módosító javaslatot nyújtott be az ülés alatt, amely a jövőben lehetetlenné teszi, hogy Kránitz Krisztián újra a kerület vagyonkezelője legyen. Az eredeti szocialista javaslatban ugyanis csak annyi szerepelt, hogy a gazdasági társaságok vezetőit hívják vissza, de a vagyonkezelő nem gazdasági társaság, hanem intézmény. Az eredeti szöveg szerint Kránitz Krisztiánt nem kellett volna visszahívni, nem kellett volna új pályázatot kiírni a tisztség betöltésére.

A kispesti városvezetés gyakorlatát jól jellemzi, hogy a fideszes Dódity Gabriella határozottságán múlott, hogy a módosító javaslata a testület elé került.

Az ülés alkalmával a polgármester, alpolgármesterek és a képviselők tiszteletdíjáról is döntöttek. Az eredménye az lett, hogy a képviselői javadalmazás összegét csökkentették bruttó 300 ezer forintról 200 ezerre. Mielőtt az olvasó mellkasából felszakadna az őszinte elismerés hangján, hogy „milyen takarékos és szerény" , megnyugtatom, hogy az ördög mindig a részletekben lakik, olyan pedig nincs, hogy egy szocialista politikus lemondjon akár egy huncut forintról is.

A javadalmak lefaragása ugyanis csak azokra vonatkozik, akik nem töltenek be egyetlen bizottságban sem elnöki pozíciót, illetve nem nevezték ki tanácsnoknak. Azonban a polgármester emberei maguk között osztották ki a bizottsági elnöki helyeket. A Fidesz-KDNP egyetlen bizottság élére jelölhetett elnököt, a pénzügyi ellenérző bizottság élére, amelyet hagyományosan az ellenzéki képviselők foglalnak el.

Ezzel a leosztással a takarékoskodás csak a Fidesz képviselőit érinti, illetve Ferenczi Istvánt, az LMP képviselőjét, és az egyszerű bizottsági tagsággal rendelkező Lackner Csabát. (De hát valószínűleg neki nem ez lesz a legnagyobb gondja.) A képviselőtestület többi tagja továbbra is megkapja a korábbi illetményét.

Lacknernek feltételezhetően azért van egy kis tartaléka, ha az előző 5 évben a saját mértékeinek megfelelve,

nem volt hülye, és szerzett legalább 100 milliót.

Az ülés végén szerettünk volna kérdéseket feltenni a polgármesternek, arra vonatkozóan, hogy igaz-e az, hogy visszaosztásból kapott 3 millió forintot, illetve, arra is kíváncsiak voltunk, ha Lackner Csaba ártatlan, és a felvétel csak koholmány, akkor miért kell kizárni az MSZP-ből.

A sajtó azonban nem tehetett fel kérdéseket, a balliberális politikusok azonnal a polgármester irodájába vonultak, ahonnan néhány perc múlva Lackner Csaba szinte menekülve távozott. A sajtó képviselői hiába kérdezték, rezzenéstelennek mutatott arccal lépdelt a városháza lépcsőin.

Gajda Pétert azonban hiába vártuk a polgármesteri iroda ajtaja előtt. Valószínűleg a vesszőfutással felérő képviselőtestületi ülés után elbújt, esetleg - ha van - egy másik kijáraton elmenekült.