A zsidó asszony megverésével hencegő Szávay István a Jobbik budapesti főtárgyalója

SZÁVAY István
Budapest, 2018. november 28. Szávay István jobbikos képviselő, a Magyar-székely összetartozás napjáról szóló javaslat egyik előterjesztője felszólalása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 28-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Emelkedőben van a magyar parlamentből az antiszemitizmusa miatt kieső Szávay István csillaga, a Jobbik budapesti főtárgyalója lett. Feltehetően bizalmasának, Bencsik Jánosnak, a párt budapesti elnökének köszönheti újbóli pozícióba helyezését. Látványosan erőre kapott tehát a Jobbikon belüli antiszemita lobbi, kérdés, mit szól ehhez újdonsült szövetségesük, a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc. Nagyon úgy tűnik, hogy semmit. Nem zavarja őket.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy gyalázatosan zsidózott, és emiatt ki kellett lépnie a Jobbik frakciójából, Szávay István jelenleg a Jobbik budapesti főtárgyalója - értesült az Origo.

Úgy tudjuk,

Szávay képviseli a mostani ellenzéki pozícióosztogatásnál a képviselő-testületekbe bejutott jobbikos képviselőket,

és ezáltal komoly beleszólása van abba, pártja milyen önkormányzati tisztségeket kap az alkudozások során. Ezt támasztja alá a terézvárosi közgyűlés alakuló üléséről készített Hír TV-s felvétel, amelyen az látható, amint Szávay Juhász Szabolcsnak ad instrukciókat. A korábban antiszemita kijelentéseket tett Juhász végül amiatt esett el az alpolgármesterségtől, mert jelenleg büntetőeljárás folyik ellene.

Forrás: HírTv

Mint ismert, miután kiszivárgott róla egy felvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével hencegett, ha nehezen is, de végül visszaadta mandátumát Szávay. A Jobbik a botrányos megnyilvánulások ellenére sem engedte el a kezét, a hátországban adott munkát neki. Az Origo számolt be elsőként róla, hogy a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány kuratóriumi elnöki székébe ültették. A szervezet élén azt a Bencsik Jánost váltotta, aki jelenleg a Jobbik budapesti elnöke, így feltételezhető, hogy az ő javaslatára került újra pozícióba a párt botránypolitikusa. Egyébként Bencsiktől sem állnak távol a náci gondolatok: nem is olyan régen még listázta azokat az amerikai zsidó embereket, akik miatt szerinte "izraeli ügynökök" markába került az Egyesült Államok.

A DK-t, úgy tűnik, nem zavarja

Kérdés, mennyire fekszik Szávay újbóli megjelenése, és a Jobbikon belüli antiszemita lobbi megerősödése a Demokratikus Koalíciónak. Emlékezetes, az önkormányzati választást megelőzően minden eddiginél közelebb került egymáshoz - az ideológiai palettán egyébként távol álló - két párt, elég csak arra gondolni, hogy a mentelmi jog eltörléséért kardoskodó Jobbik nem szavazta meg a DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztését. Szintén Gyurcsány Ferencék és Sneider Tamásék közeledését mutatja, hogy Jakab Péter, a Jobbik egyik elnökjelöltje nyíltan a DK-val való összefogást, és az ideológiai különbségek eltörlését hirdeti programjában.

A Magyar Nemzet időközben arról írt, hogy belső harcok, személyi ellentétek húzódnak amögött, hogy Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője nem kapott bizalmat az általa kért elnöki poszthoz. A lap szerint a Jobbik két pólusra oszlott: az egyik Jakab köre, míg a másik oldal fő egyénisége Szabó Gábor pártigazgató. A közvélemény-kutatások sem mutatnak jobb képet a párt állapotáról: mindössze negyedik-ötödik helyre rangsorolják az egykor legnagyobb ellenzéki pártot.