Cseh Katalin is beszállt a románok oldalán az elnökválasztási kampányba

Vágólapra másolva!
Nicu Ștefănuță, a centrista USR-PLUS pártszövetség EP-képviselőjének a nagyszebeni európai parlamenti irodája megnyitóján vett részt a momentumos Cseh Katalin, aki nem győzött hízelegni a román testvérpárjuk politikusának. Cseh - jó balliberálishoz híven – beszédében egyetlen szóval sem állt ki az erdélyi magyarok jogegyenlősége mellett, és nem is határolódott el az USR-PLUS társelnökének, a Renew Europe EP-frakciójuk vezetőjének, Dacian Cioloșnak a magyarellenes tevékenységétől. Épp ellenkezőleg - Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan - a romániai elnökválasztásokba beavatkozva a súlyos korrupciós botrányba keveredett Dan Barna elnökjelöltet biztosította a támogatásáról a magyar Kelemen Hunorral szemben. A korrupcióra csupán papíron érzékeny Cseh „természetesen" nem említette meg Barna korrupciógyanús ügyeit sem. A balliberális kettős mérce már csak így működik.
Vágólapra másolva!

A közösségi médiában megjelent posztok alapján, Cseh Katalin momentumos EP-képviselő november elsején látogatott el az erdélyi szászok történelmi központjába, Nagyszebenbe, ahol részt vett a román testvérpártjuk, az USR-PLUS politikusának, Nicu Ștefănuță európai parlamenti irodájának a megnyitóján.

Cseh románul is köszöntötte a megnyitón az USR-PLUS jelenlévő, harmadrangú politikusait. Ezt követően a romániai közéletben értelmezhetetlen, tipikus budapesti balliberális közhelyeket puffogtatott, majd kiemelte a korrupció elleni harc fontosságát, ami

eléggé ironikus annak türkében, hogy a Momentum romániai testvérpártjának az államelnökjelöltje, Dan Barna súlyos korrupciós botrányba keveredett.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a román hatóságok közel 6 millió euró uniós támogatás lenyúlásával és haveri körökben való szétosztásával gyanúsítják Barnát.

Dan Barna Forrás: Wikimedia/Dan.chent

Cseh Katalin – nyilván ismét a korrupció elleni harc jegyében – üdvözölte Laura Codruța Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére, de

arról valahogy „elfejtetett" beszélni, hogy Kövesi neve 17 korrupciós aktában szerepel.

A momentumos politikus nagyszebeni performanszát nem lehet másképp értelmezni, mint hogy

kiállt az európai uniós adófizetők meglopásával gyanúsított román Dan Barna elnökjelöltsége mellett,

a feddhetetlen múltú és sokkal tapasztaltabb magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben.

Cseh - jó balliberálishoz híven – beszédében viszont

egyetlen szóval sem állt ki az erdélyi magyarok jogegyenlősége mellett,

és nem is határolódott el az USR-PLUS társelnökének, a Renew Europe EP-frakciójuk vezetőjének, Dacian Cioloșnak a magyarellenes tevékenységétől.

Cseh Katalin korábban még pózolt is Cioloșsal.

Forrás: Origo-INSTAGRAM

A momentumos EP-képviselő „természetesen" nem találkozott az erdélyi városban RMDSZ Szeben megyei területi szervezetének képviselőivel.

A nagyszebeni európai képviselői iroda esemény kampányjellegét mi sem tükrözi jobban, mint Nicu Ștefănuțănak a közösségi oldalán közzétett bejegyzése, miszerint „örül a Momentum erdélyi jelenlétének", és – szerinte – „a magyarok nem a Fideszt és az RMDSZ-t jelentik".

Forrás: FACEBOOK

A kampányeseményen – nyilván a „liberális" tolerancia jegyében – persze nem lehetett látni sem magyar, sem erdélyi, sem székely zászlót, de Cseh Katalint – a videó alapján - ez egyáltalán nem zavarta.

A momentumos politikus a megnyitó végén még hozzátette, hogy

Fekete-Győr András is a korrupciós botrányba keveredett román jelöltet támogatja a magyarral szemben

Szintén beszámoltunk róla, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, vasárnap, az USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén

a támogatásáról biztosította a súlyos korrupciós botrányba keveredett Dan Barna államelnökjelöltet, Kelemen Hunorral szemben.

Fekete-Győr azt is állította, hogy az USR-PLUS-nak komoly kisebbségvédelmi programja van, a pártszövetség programjának az alapos átvizsgálása után azonban kiderült, hogy

abban egy szó sem szerepel az erdélyi magyarok, illetve más romániai nemzeti kisebbségekről sem.

A Momentum elnöke tehát vagy nem olvasta el az USR-PLUS angol, illetve magyar nyelven is elérhető programját, vagy egyszerűen hazudik.

Dan Barna egyébként korábban arról beszélt, hogy szerinte

Barna kampánybeszédeiben pedig tudatosan csak a román nemzetiségűeknek kommunikál, ami eléggé nonszensz egy olyan soknemzetiségű országban, mint amilyen Románia.

Nemcsak Romániában, Brüsszelben is tolerálja a korrupciót a Momentum

Annak ellenére, hogy romániai testvérpártjához hasonlóan – papíron – a Momentum is „harcol" a korrupció ellen, valójában Brüsszelben megszavaz minden olyan korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított, illetve később hivatalosan is megvádolt politikust, aki az ő EP-frakciójukban (Renew Europe) politizál, és bírja Emmanuel Macron francia államfő, valamint Charles Michel belga Európai Tanács-elnök, volt kormányfő támogatását.

Jó példa erre Cseh Katalin, aki az Európai Parlament kutatási és energiaügyi (ITRE) bizottságának a tagjaként

a szavazatával támogatta a korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolt francia liberális biztosjelöltet, Sylvie Goulard-t.

Az európai adófizetőket 45 ezer euróval megkárosító, és a keresetét részben eltitkoló Goulard egyébként nem ment át a bizottsági meghallgatáson.

A Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna, aki a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős bizottság (LIBE) tagja, szintén megszavazott egy korrupcióval gyanúsított liberális biztosjelöltet, a belga Didier Reynderst.

Cseh Katalin és Donáth Anna Júlia Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 11 titkosszolgálati jelentés által alátámasztott, gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt Reynders amúgy átment a meghallgatáson, vélhetően azért, mert Macron és Michel közeli szövetségesének számít.

Reagált az RMDSZ és a magyar kormánypárt a Momentum provokációjára

Kelemen Hunor államelnökjelölt közösségi oldalán megjelent egy videó, amelyben egy fiatal lány látható, aki a Momentumnak odaszúrva arról beszélt:

- fogalmazott, hozzátéve, hogy

november 10-én csak azért sem fog otthon ülni, elmegy szavazni, és a magyar jelöltre fogja adni a voksát.

Facebook-oldalán egy táblával üzent Fekete-Győr Andrásnak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, aki azt kifogásolta, hogy a Momentum inkább egy korrupcióval gyanúsított román politikust támogat a romániai államfőválasztáson, mintsem a magyar jelöltet.

- tette egyértelművé a magyar álláspontot Orbán Balázs.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért, illetve Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetpolitika tekintetében

a momentumos Fekete-Győr András a volt SZDSZ-es, jelenleg DK-s Bauer Tamás gyurcsányista, nemzetellenes hagyományát viszi tovább.