Politikai tisztogatásba kezdtek az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál

Közös ellenzéki 2019 március 15 összellenzéki átvonulás a Kossuth térre
Vágólapra másolva!
Hiába védik szigorú szabályok a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket, mégis egyre több, ellenzék által átvett önkormányzat dolgozójától válnak meg politikai okokból. A közintézmények vezetői a leginkább érintettek - tudta meg a Magyar Nemzet. Nem ezt ígérte az ellenzék a kampányban.
Vágólapra másolva!

A polgári napilap értesülése szerint egyre több vidéki és fővárosi önkormányzatnál kezdett elbocsátásokba az újonnan megválasztott ellenzéki városi és kerületi vezetés.

Politikai összeférhetetlenség a varázsszó

Név nélkül nyilatkozó érdekképviseleti vezetők arról számoltak be az újságnak, a kirúgások mögött

politikai összeférhetetlenségre hivatkoznak az ellenzéki döntéshozók.

Ez szöges ellentétben áll azzal, amit az ellenzéki pártok a kampányban ígértek. A kormányellenes erők "elszántságát" jelzi, hogy még a Munka Törvénykönyve, illetve a közalkalmazottak és a köztisztviselők jogállásáról szóló szabályozás rendeleteivel is szembemennek: ezek ugyanis kimondják,

senkit sem lehet politikai és ideológiai alapon elbocsátani.

A jogszabályi rendelkezés ellenére számos olyan hivatali dolgozó sem folytathatja a munkáját, akiknek a munkaköre nem kapcsolódik közvetlenül a döntéshozatalhoz. Ilyenek például a főosztályokon dolgozó, nem elég lojálisnak tartott munkavállalók.

Mást ígértek a kampányban (képünk illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Nemzet szerint szintén állásuk elvesztésétől kell tartaniuk azoknak a jellemzően vidéki hivatali alkalmazottaknak, akik köztudottan a kormánypártokhoz húznak vagy családjukban, baráti körükben a Fidesz–KDNP-t támogatják. A lap kiemeli, az elbocsátásoknak ugyanakkor legjobban az önkormányzati tulajdonú cégek, kulturális intézmények vezetői vannak kitéve. Budapest is ebbe a körbe tartozik: Karácsony Gergely főpolgármester korábban nyílt ultimátumot adott a fővárosi önkormányzat dolgozóinak.

Nehéz mit tenni a tisztogatások ellen

A szakszervezetek tapasztalatai szerint hiába törvénytelen politikai alapon megítélni a munkavállalót, nem sokat tehet az ilyen okokból lapátra tett dolgozó. Ennek számos oka van: egyrészt a munkáltató közös megegyezésre törekszik, amelyet a munkavállalók rendszerint alá is írnak, mivel tartanak a következményektől.

A másik bevett gyakorlat, hogy mondvacsinált ürüggyel válnak meg a dolgozótól, ám szintén közös megegyezéssel megszüntetve a munkaviszonyt. A nehezen tetten érhető vagy a szabályokkal összeférő módszerek között említették a képviseletek a munkakörök átszervezését. Ebben az esetben az alkalmazott a helyén maradhat, ám korábbi feladatai helyett új munkakört kaphat. Ez utóbbi a szakaszervezetek szerint sokszor a dolgozó ellehetetlenítését jelenti: olyan új feladatot kaphat, aminek az elvégzésére nem képes, de az is előfordulhat, a váltás alacsonyabb bérezéssel jár. A jelek szerint a szabályok betartása kevésbé érdekli az ellenzéki városvezetést. A Magyar Nemzet ezt azzal indokolta, hogy a politikai alapon eldöntött elbocsátásokat szinte lehetetlen bebizonyítani.